Párbeszéd: el kell kezdeni a klímaadaptációt

A megváltozott éghajlathoz való alkalmazkodást, a városi hőszigetek felszámolását sürgette a Párbeszéd frakcióvezetője szombaton.

Tordai Bence online sajtótájékoztatóján elmondta: a 20. század első harmadához képest a 21. században megháromszorozódott a hőhullámos napok száma, és ha a klímaváltozás így folytatódik, minden nyári napon hőhullám lesz. A következő évtizedekben arra kell felkészülni, hogy nyaranta túl kell élni a városi hőhullámokat – tette hozzá.

Azt mondta, sorsdöntő lehet a zöldfelület, amikor a városi hőszigetek csökkentéséről, „a brutális hőhullámok túléléséről van szó”.

Megjegyezte, hogy 36 Celsius-fokos melegben a betonfelület 60-62 fokra melegszik fel, ahol viszont zöldfelület van, ott 25-30 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet.

Még jobb, ha vízfelületeket építenek a városokban, mivel a víz amellett, hogy hűti a területet, a párolgással újabb hőt von el a környezetből.

„Most az a dolgunk, hogy a nagyvárosi hőszigeteket felszámoljuk, és minél élhetőbbé – vagy kevésbé élhetetlenné – tegyük a nagyvárosokat” – jelentette ki Tordai Bence. (MTI)

Borítókép: Miyawaki erdő a Boráros téren. Fotó: Rácmolnár Milán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére