A vízbe fulladás veszélyesen csöndes jelenség – egészen mások az előjelei, mint a filmekben

Szörnyű és kegyetlennek tűnő amerikai statisztikát tett közzé a Bethesda Gyermekkórház. Átlagosan 750 gyermek közül, akik idén vízbe fognak fulladni, körülbelül 375 gyermek 25 méternél közelebb lesz a szüleihez vagy más felnőtthöz. Ezen felnőttek 10 százaléka végig fogja nézni, amint megfulladnak, nem is sejtve, mi történik. A fuldoklás nem jár feltűnő csapkodással és segítségért kiabálással, ahogy elképzeljük. A tengerentúli parti őrség rutinos vízimentője hívta fel a figyelmet az az igazán fontos jelekre, amelyek alapján életet menthetünk.

Az egyik leginkább rettegett halál a vízbefulladás, mégis mintha a legvidámabb évszak, a nyár része lenne, hogy emberek halnak meg értelmetlenül, segítség nélkül. Ráadásul úgy, hogy lenne segítség, csak nem is ismerjük fel, ha baj van.

Már az előszezon megszedte idén is az áldozatait itthon, a nyári főszezon rajtján éppen ezért rendkívüli jelentőségű a Bethesda Gyermekkórház által közzétett összeállítás, amely az amerikai parti őrségnél huszonkét évig dolgozó Mario Vittone mentési tapasztalatai alapján született. És meglepő jelenségekre, tünetekre hívja fel a figyelmet, hogy észrevegyük, ha valaki fullad. Mint a szakember nyomán a magyar portál írja:

A vízbe fulladás megtévesztően csöndes esemény. Az a fröcskölés, drámai sikítozás, kiabálás, amit a filmekben láthatunk, ritka a való életben.

Esettanulmány

A Bethesda közzétette a rémisztő, de jól végződő tanmesét, íme. Íme.

„A kapitány ruhástul ugrott a vízbe, és teljes erővel úszott. Mint volt vízimentős, szemét az áldozaton tartotta, a pár felé nézett, akik lehorgonyzott csónakjuk és a strand között fürödtek.
-Biztos azt hiszi, hogy fulladozol- mondta a férj a feleségének. Sikongatva fröcskölték egymást, de a nyakig érő vízben álltak a homokon.
-Jól vagyunk!- kiabált neki a férfi, hogy leállítsa, de a kapitány csak úszott felé.
-Félre!- kiáltott rá, ahogy áttört közöttük. Nem egész három méterre mögöttük kilenc éves kislányuk fuldokolt. Csak a kapitány karjában, fejét a vízből kiemelve tudott végre kiáltani az édesapjáért.”

A kapitány miért láthatta 15 méterről látta, amit az apa nem vett észre háromról?

A fuldoklás nem jár feltűnő csapkodással és segítségért kiabálással, ahogy elképzeljük.

Amíg a kapitány a karjába nem vette, a kislány egyetlen hangot sem adott ki.  Mint olvasható a portálon: a kapitánynak sok éves tapasztalata és szaktudása volt szemben az édesapával, aki a tévéből tanulta, hogy néz ki a vízbe fulladás.

A vízbe fulladás veszélyesen csöndes

Szervezetünk ösztönös reakcióval válaszol a valós vagy érzékelt vízbe fulladásra a Bethesda megfogalmazása szerint, amely embertelennek látszó, de nagyon is az emberi életet szogláló statisztisztákát közöl az idén várható halálesetekről.

Olyannyira veszélyesen csöndes és láthatatlan jelenség ugyanis a vízbe fulladás, hogy az Egyesült Államokban a közúti balesetek után második leggyakoribb halálnem, a 16 évesnél fiatalabb között. Mint írják:

Az átlagosan 750 gyermek közül, akik idén vízbe fognak fulladni, körülbelül 375 gyermek 25 méternél közelebb lesz a szüleihez vagy más felnőtthöz. Ezen felnőttek 10 százaléka végig fogja nézni, amint megfulladnak, nem is sejtve, mi történik.

Mi történik, amikor fullad valaki?

 • Néhány ritka esetet leszámítva, a fuldokló képtelen segítséget hívni. Légzőrendszerünk a légzésre van rendelve, a beszéd csak másodlagos, ráépült funkciója. Ahhoz hogy beszélni tudjunk, először jól kell tudnunk lélegezni.
 • A fuldokló szája nincs elég ideig a felszín fölött, hogy lélegezni is és kiáltani is tudjon. Csak a ki- és belégzésre képes koncentrálni, mielőtt újra elmerül.
 • A fuldokló nem tud integetni. Ösztöne kényszeríti, hogy kezét oldalt tartva lefelé nyomja a vizet, ezzel próbálja kiemelni a fejét.
 • Nem tudja akaratlagosan kontrollálni kézmozdulatait, nem tud a segítségére siető ember vagy mentőeszköz felé nyúlni.
 • Testét az ösztönös fulladási reakció alatt végig függőlegesen tartja a vízben, de nem feltétlenül tapos a lábával. Ha nem mentik meg, csak mindössze 20-60 másodpercig tud a felszínen küzdeni, mielőtt elmerül.

A Bethesda hozzáteszi:

Mindez nem jelenti azt, hogy aki csapkod és segítségért kiabál, nincs veszélyben! Valószínűleg pánikba esett ugyanis. A pánikreakció jelei nem mindig mutatkoznak a fulladáskor jelentkező ösztönös reakció előtt, a pánik időtartama általában nem hosszú, és az ösztönös reakciótól eltérően ekkor az áldozatok még tudnak segédkezni saját megmentésükben. Megragadják a mentőövet, a biztosító kötelet vagy más mentőeszközt.

Miről ismerhetjük fel, hogy valaki fuldoklik?

 • feje alacsonyan van a vízben, szája épp a víz szintjén van,
 • feje hátra van hajtva, szája nyitva,
 • szeme üres, üveges, nem tud fókuszálni/ csukva van,
 • haja a homlokára vagy szemére simul,
 • nem használja a lábait,
 • hiperventillál, zihál, kapkodja a levegőt,
 • próbál egy irányba úszni, de nem halad előre,
 • próbál a hátára feküdni,
 • úgy tűnik, mintha egy láthatatlan létrán mászna fel.

További fontos tanulás a portál szerint:

Ha hajózás közben egy társunk vízbe esett, de úgy tűnik, jól van, nem szabad ezt biztosra vennünk. Néha pont az a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valaki fuldoklik, hogy nem tűnik úgy, mintha fuldokolna, csak tapossa a vizet, és a hajó felé néz. Hogy győződjünk meg róla? Kiáltsunk oda neki, hogy jól van-e. Ha tud válaszolni, valószínűleg minden rendben. Ha üres tekintettel néz vissza, akkor kevesebb mint 30 másodpercünk van, hogy odaérjünk hozzá.

És végül egy életbe vágó felhívás a szülőknek:

A vízben játszó gyerekek zajosak. Ha csönd lesz, azonnal oda kell mennünk, hogy megtudjuk, miért.

Kiemelt kép: Flickr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére