Nemzeti Parki Termék: védjegy a fenntartható helyi értékekért

Vadon gyűjtött faeperből és vackorból főzött lekvár, pusztán legelő cigáják tejéből készülő sajt, helyi erdőből származó vesszőkből font kosár. Közös bennük, hogy valamelyik nemzeti parkunk területén, fenntarthatóan készülnek, és az adott régióra jellemzők. A Nemzeti Parki Termék védjegy célja, hogy ezeket a helyi értékeket megőrizze, népszerűsítse, miközben az ökoturizmust is igyekszik erősíteni.

Akik a tíz hazai nemzeti parkunk valamelyikébe ellátogatnak, elsősorban az adott tájegység természeti szépségeire kíváncsiak vagy valamilyen kulturális program vonzza őket.

A nemzeti parkokban ugyanis még megvan az a különleges természetes környezetet és azok az egyedi néprajzi, kultúrtörténeti értékek, amelyek egy-egy nagyobb területre, tájegységre jellemzők.

A látogatók pedig a kikapcsolódás közben tudományos és kulturális ismeretekkel gazdagodnak, és érzelmileg is közelebb kerülhetnek a megőrzésre méltó értékekhez.

Hazavinni egy szeletnyi értéket

A hazai nemzeti parkok által képviselt értékek egy “szeletét” azonban nem csak helyben tapasztalhatjuk meg, hanem akár haza is vihetjük úgy, hogy ezzel támogatjuk is a fennmaradásukat, fejlődésüket. A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken sokféle termény nő és számos termék készül. Védett területen gazdálkodni ugyanakkor nem egyszerű: az ilyen területen gazdálkodóknak mindig a természet védelmével összhangban kell ezt tenniük.

Csodás értékek a magyar nemzeti parkokban. Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Ezt a kihívásokkal teli, magas minőségi elvásárásokat teljesítő munkát ismerik el Nemzeti Parki Termék védjeggyel, amelyet az agrártárca hozott létre.

A védjegy célja a természeti erőforrások védelme mellett népszerűsíteni az adott régió értékeit, hozzájárulni a térségi ökoturizmus és a falusi önfoglalkoztatás fejlesztésehez.

Fenntartható, sajátosan helyi és mintaszerű

A védjegyet viselő termékekkel és előállításukkal szemben rendkívül komolyak a követelmények. Helyi nyersanyagokból kell készülniük, helyi hagyományokra és sajátosságokra, valamint a térségben dolgozókra alapozva. A termékeknek emellett mintaértékű minőségükkel, megjelenésükkel vagy más kivételes tulajdonságukkal képviselniük kell a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait. Egy ilyen terméknek természetesen a hazai és európai uniós előírásoknak is meg kell felelnie, és nagyon fontos, hogy fenntartható legyen az előállítása.

Aki viszont ilyen terméket vásárol, biztos lehet benne, hogy az az adott régióból származik, környezetkímélő módon állították elő, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez kapcsolódik.

Pitypanglekvár és fokhagymás jugomolya

Élelmiszerek, kézműves termékek és szálláshelyek, szolgáltatások is viselik a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyek közül akár a világhálón is szemezgethetünk.

Pitypangból is finom lekvár készülhet. Fotó: Pixabay/pixel2013

Bőséges a választék élelmiszerekből, amelyek készítőiről, elérhetőségeikről, a termékek előállításának körülményeiről is tájékozódhatunk a védjegy honlapján. A természetes szörpök és lekvárok rajongói igazi kuriózumokkal találkozhatnak a több tucatnyi termék között a galagonyából, kökényből készülő szörpöktől az olyan különlegességekig, mint a somból, medvehagymából vagy a pitypang virágjából készülő lekvár. Olyan, mára szinte teljesen kihalt gyümölcsökből készült termékek is a védjegy oltalma alatt állnak, mint a mézzel készülő faeper-, vadkörte- vagy vadalma-lekvár.

Hasonlóan bőséges a választék házi tehén- juh- és kecskesajtokból, húskészítményekből, italokból, olajokból, teákból, aszalványokból, mézekből is.

Vesszőkosár az erdőből, e-bringázás a Pilisben

Ugyanígy találunk számos kézműves terméket a fazekastól a bőrösön, textilművesen és késesen át fonott munkákig. Megtudhatjuk, ki az a fél évszázada a mesterséggel foglalkozó hajdúsági mester, aki autentikus karikás ostort készít helyi alapanyagokból, honnan szerezhető be fonott kosár, amelynek alapanyagát Ócsai Tájvédelmi Körzet fásszárú növényei adják, vagy szaru- és csontnyelű bicska, ami hagyományos debreceni motívumokkal készül.

A szolgáltatások között pedig találhatunk többek között olyanokat, mint a Pilis bejárásához túravezetést vagy elektromos kerékpárokat kínáló kisvállalkozás vagy egy olyan őrségi szálláshely, amely egybeépült egy a környéken egyedülálló népi műemlék-parasztházzal.

Ezek is a helyi természeti és kulturális örökség megismertetését és megőrzését szolgálják azzal, hogy a látogatóknak testközelbe hozzák azokat.

Borítókép: Hortobágyi Nemzeti Park. Fotó: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikipedia

Oldal Tetejére