Tokaji partifecske-hajózás a Felső-Tiszán

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban található Európa legnagyobb egybefüggő partifecske-telepei közül néhány, melyek egyben a faj utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei közé tartoznak kontinensünkön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2010-es fecskevédelmi évben indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot, melynek keretében az érdeklődők mintegy kétórás utat tehetnek egy sétahajó fedélzetén a nászidőszakban nyüzsgő partifecske-kolóniákhoz.

A hajózást két év kényszerű karantén kihagyás után idén lehetett ismét meghirdetni.

 A Vonuló Madarak Világnapján szervezett program további különlegessége, hogy a túra szakmai vezetője Prof. Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a faj világszerte elismert hazai kutatója. A szombatra tervezett két, egyenként közel kétórás hajóút során ő mutatja be a partifecskéket, a vonuló madarak életét, a veszélyeztető tényezőket, és természetesen a Tokajtól kilenc kilométerre, Szabolcs-Zalkod térségében lévő szakadó partfalakhoz tartó út során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit.

A hajózás időszakában érkeznek vissza tömegesen az afrikai telelőterületről a partifecskék, zajlik a fészeküregek ásása, a párválasztás, a korán párba állóknál már a tojásrakás és a kotlás is megkezdődik.

A száz és száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfalszakadásoknál a hajó és a nézők feje felett nyüzsög az udvarlási lázban égő, magukat nem zavartató partifecskék több ezres felhője. A programról részletes információk az MME honlapján találhatók.

Borítókép fotója: SusanneEdele/Pixabay

Oldal Tetejére