6,5 milliárdos állami támogatásból épített betonkomplexumot adtak át márciusban a kormánypárt tagjai, kerületi képviselőjelöltjei, a mindennapos testnevelésre hivatkozva, a budai Szent Imre Gimnázium sportudvarán. Ott, ahol korábban virágzó sportélet folyt, természetközeli környezetben, a közel 100 éves neobarokk iskolaépület mellett. Néhány héttel korábban az iskola tanárai petíciót indítottak, amelyből kiderül, szerintük mire lenne szüksége az oktatásnak. A pedagógusok erkölcsi és anyagi megbecsülésére. A kormánypárt tagjai ünnepi beszédeikben erre nem tértek ki. Partnernek vagy alattvalónak tekinti-e az állam a patinás egyházi intézményt?

„A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanári karának többsége (nyolcvan százaléka) Petíciót indít el, és hívja más iskolák tanárait is, hogy csatlakozzanak. Mindannyian látjuk, és nap mint nap tapasztaljuk, hogy a magyar közoktatásban sürgős változásokra van szükség, mert mélyponton van az oktatásügy, amelynek meghatározó problémája a pedagógusok fizetése”

– olvasható a budai Szent Imre Gimnázium honlapján, február 28-ai keltezéssel. A szerzők a folytatásban a független párbeszéd megteremtésének fontosságáról, az égető gondokról, a tananyagról, tanárhiányról, bérproblémákról, a társadalomtól kapott kritikákról, a megbecsültség kérdéséről és a változások szükségességéről írnak. Hozzáteszik:

„Kifejezzük szolidaritásunkat a különféle megmozdulásokban résztvevő és részt nem vevő pedagógustársainkkal. Ezzel együtt úgy látjuk, hogy érdemi egyeztetést már csak a választások után felálló, új kormánnyal lehet kezdeni. Kérjük és elvárjuk az új kabinet cselekvő hozzáállását a fenti problémák megoldása érdekében, és amennyiben ez nem valósul meg, készek vagyunk részt venni a különböző tiltakozó akciókban.” 

Remélik, hogy a választások után kialakulhat a párbeszéd valamennyi érintett fél között. Konszenzussal, vagy ha kell, kieszközölt érdekérvényesítéssel javítani akarják a pedagógusok társadalmi elfogadottságát, munkakörülményeit, hogy a kor követelményeinek, kihívásainak meg tudjanak felelni. Saját felelősségüket és a feladat súlyának megfelelő erkölcsi és anyagi megbecsülést hangsúlyozzák.

„A mindenkori kormánytól kérjük, hogy tisztelettel kezelje az oktatás kérdését, és becsülje meg a pedagógusokat!”

A petícióhoz a  https://www.peticiok.com/peticio_a_jobb_oktatasert  oldalon vagy név és az iskola feltüntetésével [email protected] email-címen lehet csatlakozni.

A gimnázium ekkor már sportcsarnokavatásra készült, március 18-án pedig átadták a 6,5 milliárdos állami támogatással épült új komplexumát. Az MTI aznapi tudósítása szerint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáson kiemelte: egy olyan magas színvonalú oktatási intézmény fejlesztése, mint a budai ciszterci gimnázium, éppúgy érdeke az országnak, Budapestnek, mint ahogy magának az iskolának. Mint mondta, mivel az oktatáshoz hozzátartozik a mindennapos testedzés is, ezért ragaszkodik a kormány következetesen a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosításához az iskolákban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportcsarnokának átadásán. A sportcsarnok 6,5 milliárd forint kormányzati támogatásból épült fel. Fotó: MTI/Soós Lajos

Simicskó István, a XI. kerület kormánypárti országgyűlési képviselője arról beszélt: az új sportcsarnokkal és a gimnázium mellett lévő Szent Imre-templom felújításával megszépült Újbuda szíve.

E ponton egy kicsit megállnánk. Azt elfelejtette ugyanis hozzátenni, ami évek óta bántja a templomhoz és az iskolához kötődő tanárok, diákok szemét és lelkét.

Az Újbuda szimbólumának számító épületegyüttest a felújítók ugyanis nem ugyanolyan sárgára festették,

bár egy korábbi vezető tanár elmondása szerint még a festékeket is kipróbálták. A templom mégis citromsárga lett, szemben az iskola narancssárga színével, holott a kettő összhangja évtizedeken át lélekemelő látványt nyújtott még a Feneketlen-tó Bartók Béla út felőli oldaláról is. Íme az új verzió:

A szerző fotója

Simicskó István szerint a kerület büszke arra, hogy ilyen épületegyüttese van. Kár, hogy a kerület (ellenzéki) vezetésének véleménye például a kétféle sárgáról a távirati iroda tudósításában nem szerepel. Ahogyan a neobarokk iskolaépület mellé, a korábbi gyönyörű, zöld környezetet biztosító sportudvarra ráépített sportcsarnokról sem.

A részletes tudósításban az iskola részéről senki sem szólal meg,

a regisztrációval ingyenes hozzáférhetó, 11 képből álló fotósorozaton sem tűnik fel senki közülük. Kormánypárti politikus annál inkább, és nemcsak azért, mert a sportcsarnok átadása a Miniszterelnökség és a gimnázium csapatának futballmérkőzésével zárult.

Simicskó István (jobbra) és Gulyás Gergely (balra) az új sportcsarnok átadása utáni labdarúgó-mérkõzésen. Fotó: MTI/Soós Lajos


A beszédekben egy szó sem hangzott el a tudósítás szerint a petícióról, az oktatás jelenlegi állapotáról, az iskola pedagógusai által (is) igényelt erkölcsi és anyagi megbecsülésről. Ellenben fontos szereplője volt még az átadásnak és a fotósorozatnak Németh Zsolt, aki a szalag átvágásában is részt vett. Az iskola részéről ezen sem láttunk senkit, ellenben Németh Zsolt és Simicskó István annál több villanypóznán feltűnik odakint is a kerületben, hiszen az országgyűlési választáson mindketten kormánypárti jelöltek.

A távirati iroda beszámolója szerint a 3700 négyzetméteres modern, látszóbeton homlokzatú sportcsarnokot egy üveghíd köti össze a közel 100 éves neobarokk iskolaépülettel.

A sportcsarnok földszintjén egy két szint belmagasságú kézilabdapálya, valamint két normál belmagasságú edzőterem található. A felső szinten szintén egy (az alsónál nagyobb) sportpálya található, százötven fős lelátóval. A mosdók, öltözők, tanári szobák a földszinten és az első emeleten lettek kialakítva. A sportcsarnok építésével párhuzamosan az iskolaépület korábban sport funkciót ellátó helyiségeit ebédlővé, könyvtárrá, illetve tantermekké alakították át. A sportközpont alapkövét 2018 márciusában tették le. Tegyük hozzá:

ebben a környezetben korábban tilos lett volna ilyen beavatkozást végezni

a gimnázium honlapja szerint, amely a 2019-ig hivatalban lévő, kormánypárti kerületi vezetéssel kapcsolatban ezt írja:

„a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának 2018 tavaszán hatályos szabályozási terve nem tette lehetővé a sportkomplexum engedélyezését, ezért az Újbuda Önkormányzatával megindult egyeztetés alapján 2018. szeptember hónapban módosításra került a szabályozási terv, amelynek alapján 2019. január hónapban már jogerős építési engedéllyel rendelkezett a fenntartó a sportkomplexum megvalósítására.”

A fenti sorok és képek alapján mindeni eldöntheti az esztétikai érzéke alapján, mennyire passzol ebbe a környezetbe az új építmény. Ahogyan azt is, mennyire létezik jelenleg érdemleges párbeszéd az iskola és az állam között az oktatás gondjairól, partnernek vagy alattvalónak tekinti-e az állam a patinás egyházi intézményt.

Az építettők a mindennapos testnevéssel magyarázzák az új sportcsarnok létjogosultságát,

de arról sem beszéltek, milyen sportélet folyt eddig az iskola sportudvarán. A gyönyörű és természetközeli környezetben pályák sokaságán lehetett focizni, kézilabdázni, kosárlabdázni, röplabdázni, az egyre rövidebb hideg időszakban pedig buborékkal fedték a udvaron található szabályos kézilabdapályát. Ezt bárki láthatta a Villányi útról.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos