Lehetetlen vállalkozásnak számított két évtizede a Tolkien-trilógiát méltó módon megfilmesíteni, mégha a pénz nem is jelentett akadályt. Ám a parádés szereposztás vagy éppen a drámai rendezés és filmzene mellett Új-Zéland mesebeli tájainak köszönhetően átütő sikert hozott. Kalandozzunk el azokban a különleges erdőkben, hegyekben, tóvidékeken, ahol a 2001. december 10-én bemutatott A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetségét, vagyis a trilógia első részét forgatták, amely talán a legjobban sikerült.

Hobbitfalva és Matamata

Mindenek előtt a szeretnivaló hobbitok és Hobbitfalva, amelynek a neve alapján is bájos Matamata adott otthont. Új-Zéland kormánya a forgatást követően bölcsen úgy határozott, az apró nép lakhelyeit meghagyja turistalátványosságnak.

A Megye és az Otaki Gorge Road

Ami magát az egész Megyét, a hobbitokkal teli vidéket illeti, Tolkien zöld gondolatát is beleláthatjuk e ponton a mesébe, és talán nem is járunk messze az igazságtól. Falvak, érintetlen erdők, mocsarak. A mezőgazdaság már létezik, de az ipar még nem: ez az ipari forradalom előtti Anglia, amely manapság egyre vonzóbbnak tűnik. A múltunk a jövőnk?

A Brí-közeli erdő és Takaka

Egy újabb földrajzi név, amely Új-Zéland őslakóit juttatja eszünkbe. A Gyűrűk Urában Középfölde azon tája, ahol emberek és hobbitok is élnek. A Pajkos Póni fogadóban itt találkozik először Frodó és Aragorn, a gyűrűhordozó és az álruhába bújt király. És itt menekülnek meg a hobbitok a Fekete Lovasok gyilkos kardjaitól.

Völgyzugoly és a Kaitoke Park

Ez a már nevében is rokonszenves hely már a tündék birodalma. A nyarak itt nem túl forróak, a telek havasak, vagyis egy reményteli menekülőút a klímaváltozás korszakában. Ihletője Svájcban keresendő és Tolkien 110 évvel ezelőtti utazásához kötődik.

Lothlórien és a Wakatipu-tó

Erdőtündék és Középfölde legnagyobb fái: ez Lothlórien. Új-Zéland leghosszabb tava, 380 méteres mélységgel: ez a Wakatipu-tó. A Remarkables-hegység sem utolsó vidék a háttérben, 2000 méter fölötti csúcsokkal Queenstown közelében.

Amon Hen és a Mavora-tavak

Az önmagával vívódó, Sean Bean által tökéletesen megformált Boromir hősies halálának helyszíne. Közel járunk a zárójelenethez, a gyűrű szövetségének felbomlásához. Az erdő orkokkal tele, de a hobbitgyerekekben ott a remény, hogy a világ megmenthető. Az ilyen helyekért is érdemes vigyáznunk rá. Meg a lakóiért is…

Végig Középföldén

Végül egy kis összefoglalás és egy nagy utazás a gyűrűhordozó nyomában. Egy perc Középfölde és néhány szörny. Űzzűk el őket, magunkból is.

Kiemelt kép: a Wakatipu-tó. Forrás: Pixabay