A fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek kompenzációt követelnek a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt annak érdekében, hogy végrehajtható legyen a korábban megkötött bérmegállapodás. A Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatták, csütörtökön egyeztetéseket folytattak a szakszervezetek és a fővárosi önkormányzat képviselői, és megállapodás született arról, hogy a fővárosi önkormányzat továbbra is kitart a bérmegállapodás végrehajtása mellett, ezért a 2022. évi költségvetés tervezetében 15 milliárd forintot különített el erre a célra.

Ugyanakkor az iparűzési adó elvonása 20,5 milliárd forintos kiesést jelent, amely a bérmegállapodás végrehajtását teljes egészében elviszi.

Ennek az összegnek a kompenzációjára van szükség 2022. május végéig teljes összegben – írták.

A közlemény szerint az aláíró szakszervezetek egységesen követelik, hogy a kormány biztosítsa ezt az összeget, és üdvözlik, hogy a fővárosi önkormányzat akár folyószámlahitele terhére ezt az összeget megelőlegezi a kormányzati forrás megérkeztéig.

A Budapest-pótlék – amelyet a fokozatosság elve mellett 2020-tól több helyen bevezettek – egységes rendszere mellett kiáll a szakszervezeti oldal, ugyanakkor a kormányzati elvonásokat látva annak teljes bevezetését nem látja biztosítottnak – emelték ki.

A tizennégy aláíró szakszervezet eltökélt abban, hogy a bérmegállapodás végrehajtását biztosító kormányzati kompenzáció érdekében további akciókat szerveznek. Elfogadhatatlannak nevezik, hogy 2022-ben ismét reálbércsökkenés legyen – áll a közleményben.

Emlékeztettek: a fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek tudomásul vették, hogy 2021-ben a fővárosi önkormányzat mint tulajdonos és fenntartó a többi között a megemelkedett szolidaritási hozzájárulás és az iparűzési adó kormányzati elvonása miatt nem volt képes béremelést biztosítani. A folyamatosan emelkedő infláció hatására ez azt jelenti, hogy jelentős reálkereset-csökkenés következett be.

Ennek ellensúlyozására már nyár elején elkészült és a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott az a bérpolitikai megállapodás, amely érdemi emelést helyezett kilátásba már 2022-re.

„A kormány egyoldalúan úgy döntött – és a minimálbérről szóló országos megállapodásba is becsomagolta -, hogy 2022-ben is elvonja az iparűzési adó egy részét a fővárosi önkormányzattól” – olvasható a közleményben.

Borítókép: Pixabay/ nattanan23