Bár a dél-afrikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltott és a fertőzötten átesett személyeket is megfertőzheti az omikron, a koronavírus új variánsa, úgy tűnik, enyhe lefolyású megbetegedést okoz a szélsebesen terjedő változat –  írja a Liner.hu. a Bloombergre hivatkozva.

A koronavírus új variánsa, az omikron mutációi arra utalnak, hogy valószínűleg legalább bizonyos mértékben képes kikerülni az oltóanyagok biztosította védelmet, de nem valószínű, hogy súlyosabb megbetegedést okoz, mint a kórokozó korábbi változatai.

Ezek a korai feltételezések összhangban vannak többek között a dél-afrikai megfigyelésekkel, ahol az omikron azokat is megfertőzte, akik korábban felvették a védőoltást vagy felépültek a megbetegedésből. Egyelőre azonban úgy tűnik, nagyrészt enyhe lefolyású megbetegedéssel estek át a fertőzésen. 

Ezek az adatok azonban egyelőre rendkívül korlátozottak, így a jelenlegi bizonyítékok nagy része számítógépes modellezésből és az omikron fizikai szerkezetének a korábbi változatokkal való összehasonlításából származik.

Koronavírus-applikáció. Fotó: iXimus/Pixabay