Az OGYÉI néhány héttel ezelőtt regisztrálta, és a napokban meg is érkezett az országba az a teszt, amely végre megszünteti azt a szakmailag elfogadhatatlan helyzetet, hogy a hazai lakosság antigén tesztek helyett százezres léptékben vásárolt antitest teszteket a friss fertőzések kimutatásának céljából is – írja a Napidoktor.hu.

Az antitest tesztek ugyanis a már lezajlott fertőzések, vagy a vakcinázás hatására termelődő antitestek azonosítására szolgálnak, utóbbi esetben is többnyire csak akkor, ha képesek a vírus tüskefehérje, az S protein kimutatására.

A gyorstesztek többsége az N, azaz nukleokapszid proteint mutatja ki, és csak néhány az S, azaz Spike proteint vagy mindkettőt.

Az antigén tesztek a tünetek megjelenése előtti 1-2 naptól kezdve mintegy egy hétig jelzik az újonnan kialakuló fertőzések meglétét. Az antigén tesztek jelentősége abban is áll, hogy ezekkel nem csak a fertőzöttség mutatható ki, hanem az aktuális fertőzőképesség is.

Mind hivatalos eseményeken, mind magánrendezvényeken és családi
eseményeken talán ennek van és lesz a legnagyobb jelentősége a jövőben is a járvány megállítása és kontrollálása, valamint az egyéni és közösségi biztonság szempontjából.

Borítókép: 123rf.com