A székesegyházban két évvel ezelőtt pusztító tűzvész aggasztóan magas ólomszintet alakított ki a levegőben, amely a mentésben dolgozók és a környéken élők számára is egészségi kockázatot jelenthetett – írja az Infostart.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Az ország egyik legerősebb szakszervezetének ügyvédjei egy egészségügyi szövetséggel és a helyi lakosokkal társulva keresetet nyújtanak be „ismeretlen személyek által elkövetett életveszélyeztetés” miatt. A felperesek súlyos gondatlansággal vádolják a hatóságokat, amelyek szerintük veszélyes mennyiségű mérgező ólompornak tették ki a városlakókat, különösen a gyerekeket, illetve a katedrális helyreállításán dolgozókat.

A Notre-Dame 2019 áprilisában gyulladt ki, a tűz következtében a tető és a torony is megolvadtak, aminek következtében 460 tonnányi ólom került a levegőbe.

A tűzvész után az ólomszint elérte az 500 ezer mikrogrammot négyzetméterenként az épületen kívüli udvaron, a környező lakó- és turisztikai területeken pedig a 20 000 µg/m2-t, ami többszöröse a párizsi közegészségügyi hatóságok által ajánlott 5000 µg/m2 -nek.

Az ólommal szennyezett levegő akár ötven kilométeres távolságra is eljuthatott a székesegyháztól. A felperesek szerint a tűzesetet követő három hónapban a hatóságok nem tettek eleget annak érdekében, hogy a helyreállításon dolgozók és a környéken élők egészségét megóvják.

A romok eltávolítását végző munkások veszélyben voltak a felügyelők szerint egy 2019 júliusi jelentés alapján. Egyrészt nem kaptak maszkot, amellyel kivédhették volna azt, hogy az ólmot belélegezzék, másrészt azt folyamatosan hazavitték magukkal ruhájukon. 82 helyi gyermeket is megvizsgáltak, közülük tízről derült ki, hogy szervezetében a határérték fölött van az ólom mennyisége.

Májusban a Notre Dame körüli burkolt területet ideiglenesen ismét lezárták a nyilvánosság elől, miután magas ólomszintet mutattak ki. Tisztítás után újra megnyitották. Emmanuel Macron francia elnök arra tett ígéretet, hogy 2024-re újra megnyitják a székesegyházat.

Borítókép: AFP