Greenpeace Magyarország a Fertő tavi beruházás ügyében megkereste a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére hivatott Ramsari Egyezmény nemzetközi titkárságát, akik most arra kérik a magyar bizottságot, hogy juttasson el részére olyan anyagokat és tanulmányokat, amelyek segítségével felülvizsgálhatják a hazai testület korábbi véleményét. Ebben a hazai bizottság a 60 hektárra kiterjedő építkezést egy nemzeti park közepén, közvetlenül a tóparton helyénvalónak találta. A Ramsari Egyezmény svájci központja a bekért információk alapján saját maga kívánja megítélni, hogy a Fertő tavi beruházás milyen hatással van valójában a terület természeti értékeire – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkára 2019. szeptemberében levélben rákérdezett ugyan a beruházás veszélyeire, de akkor a hazai bizottság azt válaszolta, hogy az építkezés nem jelent majd szignifikáns változást az adott élőhelyen, nem veszélyezteti az ott meglévő természeti értékeket, sőt, összhangban van a nemzeti park helyreállítási tervével is.
 
Az azóta eltelt időszakban azonban egyértelművé vált, hogy a tó közvetlen partjára tervezett gigantikus méretű beruházás egyértelműen rombolja a természeti és tájképi értékeket. Erre az ENSZ kulturális és oktatási szervezete, az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója is kitért levelébe, amelyben a beruházás azonnali leállítását sürgette.

Amikor június elején a Greenpeace a Ramsari Egyezmény magyarországi bizottságát kérte álláspontja felülvizsgálatára, egyúttal a nemzetközi titkárságot is tájékoztatta arról, hogy 2019 szeptembere óta számos új tényre derült fény a projekttel kapcsolatban. 

Ennek hatására 2021. június 16-án a svájci központ listát küldött az egyezmény magyarországi testületének, hogy miről szeretnének tájékoztatást kapni. A Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkársága olyan információkat kért be a magyarországi bizottságtól, amelyeknek szerepelnie kellene egy tisztességesen elvégzett előzetes hatástanulmányban. Rákérdeztek többek között konkrét természetvédelmi intézkedésekre, tanulmányokra, kidolgozott természetvédelmi tervekre és statisztikai adatokra a tó és környékének a beruházással összefüggő terhelésével, a megnövekedett turizmus veszélyeivel kapcsolatban. 

A magyar kormánynak most már nem lehet mellébeszélnie. El kell küldenie a kért információkat, amelyekből egyértelműen ki fog derülni a beruházással kapcsolatos súlyos mulasztás és az értékes élőhelyek tönkretétele.

Mindeközben a Fertő tónál továbbra is dübörög a természetpusztító építkezés. Annak ellenére, hogy a Fertő tavon a jogszabályok alapján nem lehetne motorcsónakokkal közlekedni, a beruházó emberei lajstromszám nélküli robbanómotoros hajókkal viszik az anyagot az építkezéshez, és a vízen látható a hajókból származó olajszennyezés. 

A múlt héten elbontották az utolsó nádfedeles cölöpházat is a rajta lévő füsti fecske fészkekkel, amely alól a Greenpeace aktivistái eltávolították a fecskék fészkelését megakadályozni hivatott hálót.

Láthatóan nő a nemzetközi testületek részéről is a nyomás: az UNESCO után most a Ramsari Bizottság is felemelte a szavát a Fertő tavi beruházással kapcsolatban. A zöld szervezetek tájékoztatták továbbá az Európai Bizottságot is, amely szintén vizsgálatot indított az ügyben, és a projekt kapcsán a Greenpeace pert indított a gigaberuházás ellen.

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy Magyarország természeti értékeinek védelmében a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva haladéktalanul állítsa le ezt a súlyosan természetpusztító, szűk gazdasági érdekcsoportokat szolgáló luxusberuházást.

Borítókép: Kun Zoltán