Úgy tűnik lecsengett a világjárvány harmadik hulláma. Ami biztos, hogy lazíthatunk, elindultak a baráti találkozók, szülinapi zsúrok, a házibulik, a nyárral pedig a kerti partik. A Zöld Műhely Alapítvány segítségével öt tippet adunk arra, hogyan teheted fenntarthatóbbá az ilyen jellegű alkalmakat.

1. Ne használj egyszer használatos eszközöket

Talán ez a legalapvetőbb tanács, júliustól amúgy is egyre nehezebben vásárolhatsz ilyen jellegű termékeket. Kerüld az eldobható, műanyag tányérokat, evőeszközöket és egyéb tartozékokat. Használd inkább az otthoni edényeket és evőeszközöket, mosható szövetszalvétákat és újrafelhasználható terítőt. Ügyelj arra, hogy minél kevesebb hulladékot vásárolj a menüsor megvalósításakor.

Mondd, te mit választanál? Fotó: Rácmolnár Milán

2. Használj helyi eredetű ételeket

Ha lehetséges, próbálj meg akár saját ételeket is készíteni, távoli egzotikumok helyett egyszerűen beszerezhető alapanyagok, és szezongyümölcsök vagy zöldségek használatával. Menj piacra, támogasd a kistermelőket. Nézz körül a Facebookon, egyre könnyebb fenntartható gazdaságokat találni, lehet, hogy a te környékeden is van.

A piacon kistermelőktől vásárolhatsz. Pixabay/PhotoMIX-Company

3. Hagyd a lufikat!

Egyáltalán nem zöld választás a léggömb, hiszen nemcsak a környezetet szennyezi, hanem a földre kerülve komoly gondot is okozhat a vadon élő állatoknak. Éppen megfelel a célnak egy egyszerű papírszalag jól szerkesztett, díszes felirattal. Itt is törekedj az újrafelhasználásra.

Inkább ne. Fotó: congerdesign/Pixabay

4. Ajándékok? Kerüld a műanyag kacatokat

Ha például a gyerkőc szülinapi zsúrjáról van szó, akkor bátran írd meg a buli résztvevőinek, hogy ez bizony klímabarát buli lesz, így mindenki ügyeljen arra, hogy környezetbarát fajátékokat, organikus plüss játékokat vagy inkább élményeket vegyen az ünnepeltnek.

Mozibérletet, ajándékkártyát, vagy egy belépőt az állatkertbe, esetleg kézzel készített meglepetést, a listát a végtelenségig folytathatnánk.

A legtöbb gyereknek már amúgy is túl sok játéka van, javarészt olyan műanyagok, amelyek tele vannak környezetkárosító anyagokkal, és mivel nem újrahasznosíthatók, előbb utóbb a szemétdombon végzik.

Az élmény nem műanyag. Fotó: Derks24/Pixabay

5. Csomagolás – okos és minimalista

Nem menő már az eldobható színes papír. Használj újrafelhasználható zacskókat, otthon lévő papírdobozokat, vagy akár befőttesüveget, ami nemcsak dekoratív tud lenni, hanem vicces is.

Egy kis kreativitás. Fotó: Pixabay/AnnLarin

A Zöld Műhely Alapítvány Facebook-oldalán számos hasonló tippet, ötletet találhatsz.

(Borítókép: Fotó: Pixabay/tgchibanda)