Egy hét alatt 79 százalékkal nőtt a korábban indiaiként ismert delta variánssal fertőzöttek száma Nagy-Britanniában, az újonnan kórházba kerültek száma pedig csaknem megduplázódott – írja a 444.hu a Guardian cikke alapján.

Az elmúlt héten naponta átlagosan kilencezer új fertőzöttet azonosítottak az országban, június elején még csak háromezret.

Adam Finn, a kormány tanácsadó tesületének tagja szerint egyértelműen megkezdődött a harmadik hullám. Fontosnak tartja, hogy az idősebbek mielőbb megkapják a második oltásukat, mert csak így lehet felvenni a versenyt a koronavírus korábbi változatainál gyorsabban terjedő variánssal. Azt mondta, van némi ok az optimizmusra, mégsem magabiztos a kérdésben. Hamarosan oltóponttá alakítják a londoni olimpiai stadiont, valamint a Tottenham, a Chelsea és a Charlton Athletic pályáit is.

Most inkább fiatalok fertőződnek meg Nagy-Britanniában, így, ha kórházba is kerülnek, jellemzően kevésbé súlyos az állapotuk, a halálozási görbe is stagnál. London déli részén széles körű tesztelésbe fogtak, arra biztatják az embereket, hogy tünetek nélkül is menjenek PCR-vizsgálatra. Emellett továbbra is ingyen biztosítanak mindenkinek heti két gyorstesztet.

A brit kormány a delta variáns terjedése miatt négy héttel elhalasztotta a korlátozások feloldásának utolsó szakaszát.

Pixabay/distelAPPArath