Bár statisztikák még nem állnak rendelkezésre, az állatvédő szakemberek azt tapasztalják, hogy a járvány kezdete óta megnőtt azoknak a házi kedvenceknek a száma, akiket már nem tudtak tovább vállalni a gazdáik. Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója mégsem pesszimista.

Szerinte ez a nehéz időszak rendkívüli módon felértékeli majd az ember és az állat kapcsolatát.

30 évvel ezelőtt kezdő állatorvosként került Újpestre, ahol szembesült azzal, milyen sok megunt kutyát, macskát dobnak ki a város peremén az autókból a felelőtlen állattartók.

Ez indította arra, hogy állatvédelmi központot hozzon létre. A Rex Kutyaotthon Alapítványnál munkatársaival együtt nap mint nap azon fáradozik, hogy megmentse, meggyógyítsa és örökbe is adja őket. Jelenleg is majdnem 200 négylábúnak keresnek otthont. Vallja, hogy „egy doromboló macska, egy kis kutya, vagy akár egy kis rágcsáló jelenléte is tudja oldani azt a magányt, amit a koronavírus-járvány kiélezett.”

Az intézmény nincs könnyű helyzetben. Az örökbe fogadni szándékozók ugyanis sajnos nem lettek többen, azok az állatok viszont igen, akiknek a gazdája kórházba, karanténba került, vagy éppen anyagilag annyira ellehetetlenült, hogy már nem tudja fizetni kis kedvence etetését, gondozását. Ráadásul a bevételeik is csökkentek: sokkal kevesebb adomány érkezik a szervezet számlájára.

De úgy tapasztalják, hogy minden rosszban van valami jó: a kapcsolattartás a leendő állattartókkal ugyanis sokkal személyesebbé vált.

Egyelőre lelkesen készülnek arra, hogy újra találkozhassanak velük, és már szervezik a gyerekeknek a nyári táborokat is.

Borítókép: Cseh Tamás