Megkezdődött az éles tesztelése annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat védik az orvvadászoktól. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett lövésdetektorokat Kenyában próbálják ki. A állatok nyakába akasztva a könnyű és ultra alacsony fogyasztású berendezés riaszt, ha az orvvadászok lövést adnak le.

Az amerikai Vanderbilt Egyetemen indult el az a fejlesztés, amellyel két szegedi tudós az afrikai elefántokat és később további veszélyeztetett állatfajokat akar megvédeni – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sajtóosztályától.

Szegedi védelem. Fotó: Lédeci Ákos

Maróti Miklós, az SZTE Bolyai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Tennessee állambeli Nashville-ben találkozott Kalmár Györggyel, az SZTE Informatika Intézet Műszaki Informatika Tanszék tanársegédjével. Két másik magyar kutatóhoz csatlakoztak a projektben, amely a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.

„Lédeczi Ákos professzor ötletén elindulva, Völgyesi Péter kutatóval négyesben alakítottuk ki a projekttervet, amely százezer dollár pályázati támogatást nyert a megvalósítására, mi pedig becsatlakoztunk a fejlesztésbe”

– mondta Maróti Miklós, aki hozzátette: a fejlesztés oroszlánrészét Kalmár György végezte.

Az SZTE-s kutatók fejlesztésének újdonsága, hogy az afrikai elefántok nyakára rögzítik a két kilogrammos eszközt, amely az állattal állandóan együtt utazik. Ha eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot, műholdas kommunikáción keresztül azonnal riasztja a parkőrt – így ijesztve el a vadorzókat, akik az értékes elefántcsontért vadásszák illegálisan az állatokat.

A fejlesztés komoly kihívások elé állította a tudósokat: meg kellett oldaniuk, hogy több éven át képesek legyenek észlelni a hangokat az eszközzel az elefánt nyakán. A korábbi lövésdetektor-rendszerek ugyanis csak néhány hónapig működtek, szemben az SZTE-s kutatók új fejlesztésével, amely már két évig képes védelmet nyújtani. Megoldandó problémát jelentett a hangok jó minőségű rögzítése is. Ezért továbbfejlesztették a burkolatot, amely védi a szerkezetet a trópusi időjárás viszontagságai ellen és a minőségi hangrögzítést is lehetővé teszi.

Kalmár György. Fotó: Bobkó Anna

A májusban kezdődő kenyai éles kísérletet alapos előkészületek előzték meg.

A kutatócsapat George Wittemyerrel, az elefántok nemzetközileg elismert szakértőjének segítségével, először teheneken, majd a San Diego-i állatkertben elefántokon is sikerrel tesztelte találmányát.

Hamarosan két kenyai elefánt részesül szegedi védelemben. Az SZTE Innovációs Díjjal méltatott kutatók reményei szerint az eszköz a jövőben az elefántok mellett akár más veszélyeztetett állatfajok esetében is segítséget jelenthet majd az orvvadászokkal folytatott küzdelemben.

Borítókép: Lédeczi Ákos