A Párbeszéd egy civil szervezetek által készített határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek a hazai tavak védelmének érdekében – jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese.

Kocsis-Cake Olivio csütörtöki, online sajtótájékoztatóján a távirati iroda alapján azt mondta, hogy a Nagy Tavak Koalíció nevű, több mint hetven civil szervezetet összefogó csoport javaslatához a többi ellenzéki frakció is csatlakozik.

A hat pontból álló javaslat felszólítja a kormányt, hogy az alaptörvény szellemében úgy biztosítsa a jelen nemzedékek területhasználati jogát, hogy eközben megóvja a jövő nemzedékeinek érdekeit – közölte a képviselő. Kocsis-Cake Olivio bírálatként megjegyezte, az alaptörvényben megfelelő környezet- és természetvédelmi garanciák vannak, de „a jelenlegi kormányzat ezeket a garanciákat figyelmen kívül hagyja”.

A további pontokat sorolva felhívta a figyelmet, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RFF) keretein belül több ezer milliárd forintnyi uniós forrás érkezik Magyarországra.

Ehhez kapcsolódva kérte, hogy a 2020 előtti évek átlaghoz képest legalább kétszeres mennyiségű forrás álljon rendelkezésre klímavédelmi célokra és a vízi élőhelyek védelmére.

A javaslat biztosítaná a folyamatban lévő vagy tervezett beruházások átláthatóságát, illetve kísérletet tesz a komoly környezetkárosító tevékenységek megakadályozására – hívta fel a figyelmet. Kiemelte, amennyiben ezeket a természetromboló beruházásokat nem sikerül leállítani, akkor meg kell vizsgálni, hogy milyen adminisztratív, jogi, pénzügyi eszközökkel lehet fellépni ellenük.

Civil összefogás tavaink védelmében! – A Párbeszéd benyújtja a civilek határozati javaslatát

Civil összefogás tavaink védelmében! – A Párbeszéd benyújtja a civilek határozati javaslatátKocsis-Cake Olivio online sajtótájékoztatója#Párbeszéd

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2021. április 1., csütörtök

Végül arra utalt, hogy a helyi lakosok az önkormányzaton keresztül kontrollt gyakorolhatnának az építkezések felett és ezt a jogot a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások során sem lehetne korlátozni.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons