Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke szerinta lakosság tájékoztatása hiányos és gyakran téves vagy félrevezető koronavírus- és oltásügyben. Mint a szervezet Facebook-oldalára írta: Totális cenzúra van.

Úgy látja, mivel a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiumok a saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják az embereket.

Minden politikai erőt és hozzá tartozó médiumot figyelmeztet, hogy az egyoldalú tájékoztatás, a cenzúrázás az egészségügyi ellátás hibáinak, hiányosságainak felismerését késlelteti, ami akár emberéletekbe is kerülhet és beláthatóan gátolja a minőség, a betegbiztonság javulását.

A betegek a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz, így a bejegyzés szerint nem csoda, hogy végül elégedetlenek és agresszívak lesznek.

Az oltásszervezéssel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat felsorolta:

1. Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.

2. Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.

3. Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan. Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. Emiatt egyes praxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.

4. A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismereteket nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.

5. Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással “motiválják, ellentételezik”, ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.

6. Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív sem más logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.

7. Minden nehézség ellenére sikerült sok embert már az eddig beadott oltásokkal védetté tenni. Az oltások sok helyen zavartalanul és jó ütemben zajlottak.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd