Ideje, hogy sokkal komolyabban vegyük a különböző mentális betegségeket, főleg mert ezek döbbenetesen nagy arányban teszik munkaképtelenné a magyarok egy jelentős részét – írja az Index.hu a Magyar Tudományos Akadémia legújabb munkaerőpiaci körképe alapján.

A legrosszabb jövedelmű települések lakói kevésbé férnek hozzá az egészségügyi ellátórendszerhez, és az elkerülhető halálokok is jobban aratnak a körükben. A szegény és gazdag régiók közötti szakadék folyamatosan mélyül. Szomorú tényeket igazol egy friss tanulmány.

A magyarok átlagos egészségi állapota EU-s összehasonlításban azért sem mondható különösebben fényesnek, mert például a magyar férfiakénál alacsonyabb születéskor várható élettartama csak a lett, litván, bolgár és román férfiaknak, a magyar nőkénél pedig csak a román és bolgár nőknek van – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia frissen megjelent Munkaerőpiaci Tükör kiadványából.

A hazai gyógyszerfogyasztási adatokból kiindulva a KRTK kutatói arra is rámutatnak, hogy a fizikai és mentális betegségekben szenvedők itthon jóval alacsonyabb arányban dolgoznak.

A különbség pedig elsősorban a mentális betegségekre felírt gyógyszer szedésénél kiugró. Ezen belül is sokkal nagyobb a gyógyszerszedés szerinti eltérés a foglalkoztatottságban a keleti országrészben.

Borítókép: Pixabay/geralt