A szövetségi kormány döntése értelmében 2022-től Németországban megtiltják a hím naposcsibék leölését – írja az MTI. Németország a világ első országa, ahol véget vetnek a kakascsibék tömeges leölésének – közölte a berlini tájékoztatóján Martina Fietz helyettes kormányszóvivő. A németországi keltetőkben évente kb. 45 millió hím naposcsibét pusztítanak el. Rendszerint élve ledarálják őket, óriási szenvedést okozva az apró szárnyasoknak. A tömegmészárlást azért folytatják, mert a tojótyúkok kakascsibéinek felnevelése nem gazdaságos.

De a szövetségi költségvetésből 2008 óta közel 10 millió euróval támogatott fejlesztésekkel van már emberségesebb megoldás, nem is egy, ezért 12 hónap türelmi idő után minden keltetőüzemben szakítani kell a csibedarálás gyakorlatával – közölte a helyettes kormányszóvivő, arra utalva, hogy több módszert is kidolgoztak a tojásban fejlődő csibe nemének megállapítására.

A kormánypártok az új szabályokkal arra törekednek, hogy a keltetőipar tevékenysége megfeleljen az állatvédelmi törvénynek, miszerint észszerű ok nélkül nem szabad fájdalmat, szenvedés vagy kárt okozni az állatoknak. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása biztosra vehető.

Borítókép: Pixabay/ Capri23auto