A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el a téli szünetet mostantól annak eredetileg tervezett időszak végéig, azaz 2021. január 4-ig.

A szakszervezet a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írta: az így kiesett napokat – nagyjából két hetet – június 16-ától 30-áig lehetne pótolni. Megítélésük szerint a szünet napjainak átszervezésével azonnal csökkenthető a mostani, egyre kockázatosabb téli időszakban a kontaktusok száma, és ezzel hatékonyan csökkenthető a vírus terjedése is.

A két hét nem vész el a nemzetgazdaságnak sem, mivel az júniusban – egyrészt a várható természetes esetszám-csökkenés, másrészt az addigra jó eséllyel megindított vakcinaprogramok hatására – biztonságosan bepótolható, továbbá a szervezet szerint nehézkesen működő online oktatás helyett akkor már nagy eséllyel lehet biztonságosan közösségben oktatni.

A PDSZ szerint a szünetátrendezés nem okoz különösebb fennakadást, már csak azért sem, mert júniusban az intézményekben jellemzően a kirándulásokat, év végi ismétléseket tartanak, közösségi programokat szerveznek.

A szakszervezet országos választmányának az az álláspontja, hogy a jelenlegi helyzetet nem lehet a kormány által bemutatott hurráoptimizmussal irányítani, és a szünet javasolt átrendezése az egyetlen jó megoldás a jelenlegi helyzetben.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons