Ismét ellepték az országot a poloskák, ellenszer nincs, de annyit tehetünk ellenük, hogy adatot szolgáltatunk a poloskatérkép elkészítéséhez – vette észre a kezdeményezést az Inforádió.

Bár a nyári időszakban is találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, haszonnövényeinken, nagy tömegben most fordulnak elő Tóth Levente, a Sokk a rovar nevű Facebook-oldal munkatársa szerint. Oldalukon jelenleg is zajlik az adatgyűjtés az invazív címeres poloskák előfordulásáról: a kérdőív az észlelő lakhelye mellett rögzíti többek között észlelések gyakoriságát, a poloskák megjelenésére általa jellemzőnek ítélt időszakot, illetve fényképek segítségével pontosítja azt is, milyen poloskák jelenlétét tapasztalja.

NYERJ IRTÓSZER CSOMAGOT!❗️Készítsd el velünk az országos térképet az invazív címeres poloskákról!📌Megérkezett az ősz…

Közzétette: Sokk a rovar – 2020. szeptember 29., kedd

„Három fajról beszélhetünk, amely Magyarországon különböző mértékben elterjedt: az ázsiai márványpoloskáról, a zöld vándorpoloskáról és a nyugati levéllábú poloskáról”

– mondta el Tóth Levente az InfoRádiónak.

A kinyert adatokból hőtérképszerű vizualizációt készítenek majd. Azt remélik, olyan mennyiségű adatot sikerül begyűjteniük, ami reprezentatívvá teszi a gyűjtést, ha esetleg területileg nem is sikerülne elérni ezt a célt.

„A térkép meg tudja majd mutatni azt, hogy hol és melyik faj mennyire elterjedt” – mondta el Tóth Levente, és reményei szerint a kutatókat is segítheti majd az adathalmaz például annak leírásában, hogy milyen életkörülmények közt tudnak legjobban elterjedni ezek az invazív rovarok.

Borítókép: Márványpoloska. Getty Images/marcouliana