65 órás demonstrációt tart a Greenpeace Magyarország művészekkel, tudósokkal és környezetvédőkkel a Karmelita kolostor előtt. A hétfőn kezdődött akcióval az Európa Tanács csütörtöki ülésén résztvevő Orbán Viktornak üzennek, azt várják tőle, hogy támogassa az uniós klímacél elfogadását.

Hétfőn reggel zuhogó esőben kezdte meg majdnem három napos figyelmeztető akcióját a miniszterelnöki iroda előtt a Greenpeace. A 65 órásdemonstrációval a jelenlegi kutatások eredményeit nyomatékosítják, a tudomány álláspontja szerint az ökológiai és klímaválság katasztrofális hatásait csak akkor lehet elkerülni, ha Európában 2030-ig legalább 65 százalékkal csökken a szén-dioxid kibocsátás az 1990-es szinthez képest.

„Most olyan vezetőkre van szükség, akik kifogások helyett megoldásokat keresnek, és mindent megtesznek azért, hogy hatékonyan és a lehető leggyorsabban csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásainkat. Olyan vizsga előtt áll az emberiség, amelynek csak egyszer lehet nekifutni, és nem bukhatunk meg rajta” – mondta a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Perger András úgy látja, a jelenlegi vállalások nem elegendőek a klímakatasztrófa elkerülésére. Szerinte, ha a döntéshozók nem lépnek, 3–3,5 fokkal, vagy még többel is felmelegedhet a Föld hőmérséklete az évszázad végéig.

A civil szervezet ambiciózus kiállást vár a magyar miniszterelnöktől, a kontinens állam- és kormányfői ugyanis a héten tárgyalnak az új uniós kibocsátás csökkentési célszámokról az Európai Tanács ülésén, és hazánkat Orbán Viktor képviseli. A magyar kormányfő nemrég az évadnyitó esszéjében még arról írt, hogy szerinte az Európai Unió abszurditásig emelte a klímacélokat.

„Tudom, hogy a politikai és gazdasági döntéshozóinknak millió akaratot kell összehangolniuk, de kérem őket, a döntéseiknél sorra vett sok szempont között az, hogy az otthonunkra őrületes módon kéne vigyáznunk, legyen az őt megillető helyen: legfelül” – nyilatkozta a demonstrációt megnyitó Udvaros Dorottya színművész. 

Az akcióhoz rajta kívül számos művész és tudós is csatlakozott, a többi között Básti Juli, Hernádi Judit, Für Anikó, Pelsőczy Réka, Földes Eszter színészek, Dr. Bartholy Judit klímatudós, Lányi András, filozófus; Dr. Munkácsy Béla, a földtudományok doktora, Dr. Kőváry Zoltán, klímaszorongás-kutató.

„Olyan társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amely a kényszeres növekedés hajszolása helyett a valódi szükségleteink kielégítését biztosítja, amely a fokozódó központosítás helyett nagyobb önrendelkezést ad a helyi közösségeknek, és a természeti értékek felélése helyett azok megőrzését szolgálja” – mondta a demonstráció sajtótájékoztatóján Pribéli Levente, a Fridays for Future budapesti aktivistája. Szerinte az álmegoldások és a tüneti kezelés helyett a problémák gyökerével kell foglalkozni.

A Greenpeace tovább működteti levélküldő kampányát, amelyen keresztül bárki üzenhet Orbán Viktornak a klímavédelemmel kapcsolatban.

Borítókép: flickr