Az Egyesült Királyság vonatkozásában az átmeneti időszak után az Európai Unió harmonizált védjegyszabályai nem lesznek alkalmazhatók, ami többek között befolyással lesz minden olyan kiskerekedőre, aki az Egyesült Királyságból belföldi viszonteladás céljából importál árut – írja a Napi.hu.

Egy védjegy kizárólagos jogot biztosít a jogosultjának, más csak az ő hozzájárulásával használhatja a védett megjelölést és ez vonatkozik többek között áru értékesítésére is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy-egy népszerű márka jogosultja ellenőrzése alatt tarthatja a védjeggyel ellátott áruk kereskedelmét, hiszen ő határozhatja meg, melyik országban ki és milyen feltételekkel forgalmazhatja azt.

Magyarország az Egyesült Királyságból érkező használt ruhák egyik legnagyobb importőre.

A védjegyhez fűződő jogok és azok kimerülése a használt termékekre ugyanúgy vonatkozik, mint az újonnan forgalomba hozottakra, ezért Magyarországon például használt ruhával is csak akkor lehet majd szabadon – a védjegyjogosult engedélye nélkül – kereskedni, ha azt korábban a védjegyjogosult hozzájárulásával az EGT területén belül forgalomba hozták.

Az átmeneti időszak lejártát követően az Egyesült Királyságban forgalomba hozott ruhákra ez már nem lesz igaz, ezért azoknak az Európai Unió területén – például Magyarországon – történő másodlagos értékesítéséhez szigorúan véve valamennyi érintett védjegyjogosult engedélyére szükség lesz.

Borítókép: Pixabay/stevepb