Legalább 550 emlősfaj pusztulhat ki az évszázad végéig, írták a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmányukban brit, svájci és svéd kutatók, akik a múltbéli fajkihalások statisztikáiból vonták le következtetéseiket – írja a BBC alapján a 444.hu.

Ez alapján állítják, hogy az elmúlt évszázadokban kipusztult emlősfajok csak a jéghegy csúcsát képzik, illetve azt is, hogy az elmúlt évtizedekben kipusztult emlősfajok pusztulásáért szinte kizárólagosan az ember tehető felelőssé.

Tanulmányuk szerint ugyanakkor a riasztó helyzet ellenére fajok százait, ha nem ezreit is megmenthetjük a kipusztulástól, amennyiben természetvédelmi stratégiáinkat célzottabbá és hatékonyabbá tesszük. Mint írták, kutatásaik a fajok kihalásának okairól segíti is a célzott és hatékonyabb védekezési stratégiák kidolgozását.

Ebben az idő döntő tényezőnek számít, mivel „minden egyes kiveszett fajjal visszafordíthatatlanul elveszítjük a Föld természettörténelmének egy egyedi részletét”, mondta Tobias Andermann, a Göteborgi egyetem Globális Biodiverzitás Központjának kutatója, a tanulmány egyik társszerzője.

Andermann és kutatótársai fosszíliák vizsgálatával állította időrendbe és skálázta a közelmúlt kihalásait, majd számítógépekkel modellezte a meglévő fajok kihalását 2100-ig. Ez alapján jutottak arra, hogy a kihalási hullám gyorsulóban van.

Borítókép: Pixabay/blende12