A nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére a vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termése – írja a magro.hu. Az őszi káposztarepce állománya viszont az utóbbi évek leggyengébb termését hozta. A Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára szerint az aszályos tavasz gyengébben fejlett, kisebb kalásszal és kevesebb gabonaszemmel rendelkező kalászosokat eredményezett. Barabás Béla hozzátette, hogy a hűvösebb, csapadékosabb május és június az őszi árpánál pozitív hatású volt. Ezért az átlagtermés a vártnál magasabb lett, hektáronként 5,2-8,3 tonna körül alakult.

Az őszi árpa felvásárlási ára tonnánként jelenleg 41-43 ezer forint, így a titkár szerint nem okozott csalódást, jövedelmet termelt a gazdáknál.

Az őszi búza esetében vegyesebb a kép. A termésmennyiség hektáronként 4-6,5 tonna között változott, a megtermett búza körülbelül 75 százaléka takarmánynak való, 25 százaléka étkezési minőségű. Utóbbi felvásárlási ára tonnánként 54-56 ezer forint, a gazdálkodók reményei szerint ez még nőni fog. A takarmánybúzát tonnánként 49-52 ezer forint között vásárolják fel, ez az ár várhatóan stagnál vagy csökken majd. A tavalyi évvel ellentétben előnyösebb a helyzet, mert az idén a toxinok nem okoznak problémát – jegyezte meg.

Barabás Béla szerint azok a termelők, akiknek 6-6,5 tonnás termésátlagaik lettek, pozitív eredménnyel zárnak. 5 tonnás hektáronkénti átlagterméssel azonban már veszteségesek lehetnek.

Augusztus elején Bucsa, Dévaványa és Gádoros környékén voltak még a belvizes talaj miatt betakarítatlan gabonatáblák. A titkár arra számított, hogy tagjaiknál mindössze a vetésterület 0,5 százalékán marad kint a gabona.

A tapasztalatai szerint ugyanis a gazdák ilyen körülmények között lánctalpas kombájnokkal törekednek az aratás befejezésére. Az őszi repce az utóbbi évek egyik leggyengébb termését produkálta. 2,2 tonna lett a hektáronkénti átlag. Itt a gazdák nem nagyon számíthatnak nyereségre. A betakarítás kezdete óta a felvásárlási ár 110 ezer forintról tonnánként 130-135 ezerre emelkedett, ám a gazdák nagy része már leszerződött az alacsonyabb árra – mondta.

Borítókép: Pixbay/Free-Photos