A távirati iroda szombaton és pénteken kiadott információi alapján összeszedtük a szomszéd országokra vonatkozó legfrissebb koronavírus-adatokat.

Horvátország: két nap után csökkenés

Horvátországban két rekordmértékű napi fertőzöttség után szombaton csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma, ami még így is magas. Az ottani válságstáb jelentése szerint pénteken 162-vel nőtt, és elérte a 6420-at a megfertőzöttek száma.

Csütörtökön még 208 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 165-re emelkedett.

A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen. A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek.

Szlovénia: ötödik napja növekedés

A kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 32-vel 2401-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában ötödik napja nő az új esetek száma. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjedt el. Bár korábban a Szlovénia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy „vörös listára” helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára, járványügyi szakemberek enyhítenének ajánlásaikon.

A kormánynak jövő héten javasolják, hogy csak a 15-35 év közötti korosztály érintse az új rendelet.

Janez Jansa kormányfő szombaton Twitter-oldalán azt írta: a felelőtlen lépések veszélybe sodorhatják az egészségügyi ellátási rendszert, és mindenki egészségét, ugyanúgy több ezer szlovén ember jól megérdemelt szabadságát is. Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Ukrajna: 90 ezer fertőzött

Egyre gyorsuló ütemben terjed a fertőzés Ukrajnában, harmadik egymást követő napon döntötte meg az új betegek száma a korábbi rekordot, meghaladva az 1800-at, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már csaknem elérte a 90 ezret – derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által szombaton közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

 Az elmúlt napban az igazolt fertőzöttek száma 1847 új esettel 89 ezer 719-re, az elhunytaké pedig 33 újabb halálos áldozattal 2044-re nőtt, miközben eddig 47 ezer 430-an gyógyultak meg, közülük előző nap 633-an.

Jelenleg 40 ezer 245 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1181-gyel nőtt egy nap alatt. A mostani rekord előtt csütörtökön 1732, szerdán 1592 új fertőzéses esetet jegyeztek fel Ukrajnában. A legtöbb halálesetet, hatot az ország lefertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében regisztrálták, ahol az igazolt fertőzöttek száma 11 824-re, az elhunytaké 324-re emelkedett. Kárpátalján az elmúlt napban négy újabb halálos áldozattal 234-re nőtt az elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 6170-re emelkedett. Az országban a vörös zónába sorolt településeken, illetve régiókban tervezik bezáratni az iskolákat szeptembertől. A hónap elején bevezetett karanténrendszer szerint négy színes, zöld, sárga, narancs és vörös zónára osztják az országot az adott régióban lévő járványhelyzet alapján, amelyet hetente vizsgál felül a kormányzat. 

Románia: óvatos csökkenés

Az országban az előző napokhoz képest csökkent, de továbbra is meghaladja az 1300-at az egy nap alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.  

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1328 embernél mutatták ki a koronavírust: ez az érték továbbra is mintegy nyolc százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, tehát a járvány terjedése nem lassul.

Az utóbbi napon újabb 50 koronavírusos beteg vesztette életét: ez 25 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Eddig 2954 áldozatot követelt a járvány, a beazonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 69 ezret. Jelenleg 34 ezer aktív fertőzöttről tudnak a hatóságok, közülük – az előző napinál kevesebben – 7300-an vannak kórházban, és továbbra is 473 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig másfél millió tesztet végeztek Romániában, ezek közül csaknem 24 ezret – 14 ezret orvosi javallatra és 10 ezret saját kérésre – az utóbbi 24 órában értékeltek ki. Csaknem 26 ezer 700 fertőzésgyanús ember várja házi karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.

Ausztria: 282 pozitív teszt

Az utolsó adat péntekről származik, amely szerint rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett pozitív. A legtöbben Bécsben (112 fő), Tirolban (58 fő) és Felső-Ausztriában (45 fő) fertőződtek meg az utóbbi 24 órában. Anschober szerint az új fertőzöttek magas száma összefügg azzal, hogy egyre több embert tesztelnek; az elmúlt 24 órában 12 ezer koronavírus-tesztet végeztek el. Ausztriában eddig 22 ezer 876 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 20 499-en időközben meggyógyultak.

Jelenleg 1 652 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván. 

Az ország a számok növekedése ellenére jó helyen áll Európában; egy hét alatt százezer lakóból 11-en kapták meg a vírust, míg Franciaországban százezerből 19-en, Spanyolországban 42-en fertőződtek meg. Közben egyre nő azoknak a száma, akik egy külföldi utazás során fertőződtek meg. Karintiában 16-an kapták el a vírust egy horvátországi nyaralás során, míg Felső-Ausztriában 40 Horvátországból hazatérő ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Az osztrák kormány megerősítette, hogy hétfőtől utazási figyelmeztetést adnak ki Horvátországra. A térségben nyaralókat pedig felszólítják, hogy a lehető leggyorsabban térjenek vissza Ausztriába.

Borítókép: Pixabay/Anestiev