Dióhalál: már vághatjuk is ki a fákat?

A klasszikus karácsonyi sütemények, a diós bejgli és a hókifli elkészítése egyre bajosabb lehet, hiszen a kiskertekben a dióburoklégy évek óta elfeketíti a diótermést – írja az Infostart.hu. A dióburoklégy inváziós kártevőként érkezett Magyarországra nyugat felől, és már az egész országban jelen van, pontos neve dióburokfúró-légy és rokonságban van a cseresznyeléggyel, csak épp másra specializálódott.

A rajzási időszak csúcsában a sárga, lapos, ragacsos csapdák százával fogták ezt a kártevőt. Lerakja a zöld burok felületére a petéit, és a kikelő lárvák befurakodnak a zöld burok és a csonthéj közé, a károsítás miatt kezdetben kisebb foltokban, később az egészében elfeketedik a dió, ebben egyrészt a kártevő a tettes, másrészt pedig azzal, hogy megsérti a dióburkot, utat nyit a baktériumos eredetű fertőzéseknek, ettől a szüret idejére teljesen fekete lesz a termés burka.

Sajnos nem csak a burok, hanem a bél is áldozatul esik ennek, de ettől még a dió fogyasztható, ha maradt belőle valami.

Borítókép: Pixabay/LubosHouska

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére