Ártatlan emberek életébe kerül, ha Orbán Viktor megakadályozza az olajembargót

Az orosz olajról való leválás nem lehet alkudozás tárgya, hiszen a véres fosszilisekből finanszírozott háború miatt napról napra nő az emberáldozatok száma Ukrajnában – erre hívta fel a Greenpeace a figyelmet a Parlament előtt tartott demonstrációján.

Az Európai Tanács ma kezdődő ülésén dönteni kell az orosz olajra vonatkozó teljes embargóról, mely minden tagállamra érvényes – ez az egyedüli vállalható út mind morálisan, mind pedig klímavédelmi szempontból. A zöld szervezet azt követeli a magyar miniszterelnöktől: ne gátolja meg, hogy az Unió embargót vessen ki az orosz olajra. A magyar kormánynak az lenne a feladata, hogy  minden eszközével ösztönözze a megújulók terjedését, és radikális energiatakarékossági intézkedéseket vezessen be.

A Greenpeace Magyarország hétfőn olajoshordókkal demonstrált a Kossuth téren a Parlament előtt.

Az akcióval a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a béke és az éghajlat megvédésének záloga a fosszilis energiahordozókról való leválás, a megújulók széles körű alkalmazása és az energiával való radikális takarékosság. Mindezek nélkül nincs biztonságos jövő.  A Greenpeace az eseményen felszólította a magyar kormányt, hogy mondjon végre nemet az orosz olajra. Hazánk ellenzi ugyanis a leghangosabban az embargót azáltal, hogy semmilyen erőfeszítésre nem hajlandó az orosz olajfüggés csökkentésére.

Kedden videóval jelentkezünk az eseményről.

Borítókép: Járdány Bence

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére