Párbeszéd: Ki kell vennünk a részünket a klímaválság elleni küzdelemből

A Párbeszéd közleménye a mai globális klímasztrájk kapcsán.


A VII. Globális Klímasztrájk napján ismét beszélnünk kell a klímaválságról.
Mire képes az az ember, akit csak a birtoklás hajt, aki nem tisztel önmagán kívül semmit és senkit, akinek nem szent az élet, aki csak a mára gondol, és nem érdekli, hogy cselekedetei milyen következményekkel járnak a holnapra nézve? Sajnos a szomszédunkban láthatjuk.

Mindez pusztán apró kóstoló abból a káoszból és veszedelemből, ami ránk vár, ha nem kezeljük a klímaválságot. Most talán érzékeljük, mivel jár, ha milliók kényszerülnek menekülni. Márpedig ennek sokszorosa vár az egész világra, ha felgyorsul a klímaváltozás. Ébresztő!

Azonnali és jelentős fordulatra, azonnali és jelentős cselekvésre van szükség!

Orbán és harácsoló bandája bármelyik században kártékony lett volna, de most egy megkülönböztetett időszakban élünk. Sok ostobaságot csinált már az emberiség, de most a globalizáció, a populáció és a gépesített termelés radikális növekedése miatt először vagyunk olyan helyzetben, hogy az életmódunkkal az egész világot kipusztíthatjuk. Ébresztő! Mindazt, ami ma fontos nekünk – a szép lakásunk, az emlékezetes nyaralás, a bejutás az egyetemre, a jó munkahely, a családalapítás, és még sorolhatnánk – veszély fenyegeti, ha nem cselekszünk azonnal.

Az eddig klímaváltozási előrejelzéseink sajnos túl konzervatívnak bizonyultak. A helyzet sokkal súlyosabb, mint gondoltuk. Az eddig kitűzött céljainkat nem értük el, az eddig elért eredményeink elégtelenek ahhoz, hogy megakadályozzuk a katasztrófát. Ébresztő!

Magyarországon azonnali és elementáris változásra van szükség! Az Orbán-kormány vagy annyira ostoba, hogy nem érti a helyzetet, vagy annyira cinikus, hogy érti, de nem érdekli. A klímaküzdelemben – legyen szó energiagazdálkodásról, közlekedésről, mezőgazdaságról – Európa szégyenpadjára kerültünk. Azonnal el kell felejtenünk az oroszfüggést hozó Paks2 megépítését, és végre zöld utat kell adni a megújuló energiák fejlesztésének.

Vissza kell hozni az önálló környezetvédelmi minisztériumot, vissza kell adni az ellenőrző hatóságok autonómiáját, radikális változások kellenek az agrártermelésben, az erdészetben, az állattartásban.

Meg kell védenünk vizeinket, meg kell tisztítani a levegőt, biztonságosabbá kell tenni az élelmiszereinket. Tehát valóban – és nem csak látszólag – ki kell vennünk a részünket a klímaválság elleni küzdelemből. A Párbeszéd szerint azoknak a politikusoknak, vezetőknek, hivatali embereknek, akik ezt nem értik, el kell tűnniük a színről, át kell adniuk a helyüket olyan embereknek, akik nem a bolygónk felemésztéséért, hanem megmentéséért dolgoznak!

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére