A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet

Az idei növekedési előrejelzést 0,1 százalékponttal lefelé, a 2022-es növekedést 0,1 százalékponttal felfelé módosították a májusban kiadotthoz képest. A globális bruttó hazai termék tavaly 3,4 százalékkal csökkent – írja a Profitonline.hu a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD jelentése alapján.

A G20-ak GDP-növekedése az idén 6,1 százalék lehet, 0,2 százalékponttal kisebb a májusi prognózisnál, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal nagyobb, 4,8 százalék.  Az euróövezet az idén 5,3 százalékos növekedést érhet el, 2020-ban pedig 4,6 százalékosat. Az idei növekedési előrejelzést 1,0 százalékponttal emelte meg az OECD, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal.

   
Kína idei és jövő évi növekedési előrejelzésén az OECD nem változtatott, 8,5 és 5,8 százalékon hagyta. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az idén 6,0 százalékkal növekedhet a mostani prognózis szerint, 0,9 százalékponttal kisebb ütemben az előző, májusi prognózisban jelzettnél. A 2022-es növekedési ütem pedig 3,9 százalék lehet, 0,3 százalékponttal magasabb az előző prognózisnál.
    
A járvány előtt prognosztizálthoz képest azonban a globális GDP még 3,5 százalékos elmaradásban volt a második negyedév végén. Ez minegy 4,5 ezer milliárd dollár termelési érték kiesést jelent, ami nagyjából egy éves átlagos globális GDP-növekedésnek felel meg.
    
Inflációs előrejelzését a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan élénkülő keresletre, valamint az ellátási láncban jelentkező fennakadásokra hivatkozva megemelte az OECD: a G20-ak esetében a fogyasztói árak 3,7 százalékkal emelkednek éves bázison az idén és 3,9 százalékkal jövőre. Az idei inflációs rátát 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,5 százalékponttal emelte meg az OECD a májusi előrejelzéshez képest. Az euróövezetben 2,1 százalékos inflációt vár az idén az OECD 0,3 százalékpontos pozitív korrekcióval, jövőre pedig 1,9 százalékosat, 0,7 százalékponttal magasabbat az előző prognózisnál. A prognózisban foglaltak alapján az OECD a növekedést támogató laza monetáris politikai eszközök alkalmazásának a folytatását javasolja a kormányoknak, valamint az éppen aktuális gazdasági kihívásokhoz igazodó költségvetési politika folytatását.

Borítókép: Pixabay/ 3844328

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére