Tízezrek követeltek szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket Brüsszelben

Tízezrek vonultak utcára Brüsszelben, a felvonulók a globális felmelegedés és annak „már most tapintható, katasztrofális” következményeit orvosló, szigorúbb intézkedéseket követeltek – közölte a Le Soir című francia nyelvű belga napilap vasárnap.

A beszámoló szerint mintegy 25 ezer tüntető vett részt a megmozduláson, akik a belga főváros északi pályaudvarától vonultak az uniós intézményeknek is helyet adó kerület legnagyobb parkjába.

A közel száz környezetvédelmi szervezetet által életre hívott klímakoalíció szervezői szerint a klímaváltozás következményei szolidaritást követelnek a leginkább érintett, főként tengerközeli országokkal, emellett a környezeti változások által közvetlenül sújtott mezőgazdasági ágazatot különösen érintő következmények azonnali beavatkozást igényelnek.

Az ENSZ éghajlat-változási konferenciáját, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben novemberben tervezett COP27-et megelőzően tartott felvonulás résztvevői a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának visszaszorítását, az alternatív energiaforrások gyorsabb bevezetését, valamint az épületek szigetelésének hatékonyabb támogatását követelték. A belga baloldali pártok és szakszervezetek vezetőinek részvételével zajlott megmozdulás résztvevői szorgalmazták továbbá, hogy Belgium 2050-re kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon, az energiaszektor extraprofitjának megadóztatására szólítottak fel, valamint jobb tömegközlekedést sürgettek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

 A szervezők közösségi oldalán megjelent üzenet szerint a klímafelvonulás sikere évről évre bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás mennyire aggasztja a belgákat. A politika nem fordíthatja el a tekintetét, a felvonulás résztvevői ugyanis határozott és azonnali intézkedéseket követelnek a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében – tették hozzá. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére