A továbbfejlesztett füstmentes kalkulátor azonosítja a kibocsátást és alternatívákat mutat

Az „Egy Füstmentes Városért” kampánynak ezekben a hónapokban kell célba találnia. A továbbfejlesztett füstmentes kalkulátor beazonosítja és számszerűsíti a mindennapok tevékenységeihez tartozó széndioxid-kibocsátásokat, továbbá megmutatja a kisebb kibocsátással, kevesebb ártalommal járó alternatívákat is. A cél az ismeretbővítés, a tudatformálás.

Az ősz első felének egyik legfontosabb, egészséges életmódott szolgáló eseményeként elstartolt a Városligetben az „Egy Füstmentes Városért”  kampány. Célja, hogy bemutassa azokat az ártalomcsökkentési lehetőségeket, amelyekkel – azokat egyéni és közösségi szinten mindennapi tevékenységeinkbe beépítve – csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátás mértékét és így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy füstmentesebb, fenntarhatóbb városban élhessünk.

Elindult a kampány. Fotó: Rácmolnár Milán

A kampány mögött lévő Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület és a füstmentes.hu szerint:

Az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, a klímaválság okozta problémák a városban élve a legszembetűnőbbek, városi életmódunkhoz számos olyan tevékenység kapcsolódik amelyek rendkívül magas károsanyag-kibocsátással járnak.

Pedig a megoldás elérhetőbb, mint gondolnánk: ahogy fűtünk, hűtünk, közlekedünk, ahogyan az otthonainkat berendezzük és működtetjük, az mind kínál alacsonyabb kibocsátással járó alternatívákat.

Az, hogy mi történik az éghajlattal és az életfeltételekkel, jelentős mértékben a személyes döntéseinken, választásainkon múlika kampány szerint. Mint megfogalmazták:

Abban bízunk, hogy mindenki, akár apró változtatások révén is, de tevékenyen hozzájárulhat ehhez – hiszen az ártalmak csökkentésében és a változás elindításában minden lépés számít!

Brain bar. Fotó: Rácmolnár Milán

Az őszi BrainBar fesztiválhoz kapcsolódott az idei kampány nyitása, maga a kampány pedig a 2021-ben elindított, nagy sikerű Dobj le 100 kilót kezdeményezés folytatása. Az érdeklődök a városi életmódhoz kötődő mindennapi tevékenységek alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatíváinak kiválasztásához kaphatnak segítséget. 

A továbbfejlesztett füstmentes kalkulátor beazonosítja és számszerűsíti a mindennapok tevékenységeihez tartozó széndioxid-kibocsátásokat, továbbá megmutatja a kisebb kibocsátással, kevesebb ártalommal járó alternatívákat is. A cél az ismeretbővítés, a tudatformálás. Nem mindenki számára kézenfekvő, hogy például mennyi üvegházhatású gázzal terheli valaki a környezetet, ha ugyanazt az utat kerékpár helyett autóbusszal, vagy gépkocsival teszi meg. Ezen készségeken keresztül a hétköznapi döntések befolyásolása, a kevesebb környezetterheléssel és egészségi ártalommal járó választások ösztönzése.

Dr. Toldy-Schedel Emil. Fotó: Rácmolnár Milán

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója úgy fogalmazott:

Sokszor külső környezeti hatások és egyéni döntések is szerepet játszanak abban, hogy valaki beteg lesz, vagy adott esetben függővé válik egy ártalmas szenvedélytől. Kórházvezetőként emellett intézményi szinten is figyelek az egyéni és környezeti ártalmak csökkentésére, például a többi közt méhlegelő létesítésével a kórházkertben vagy zöld buszmegálló telepítésének kezdeményezésével.  

füstmentes.hu célja ezekben a hónapokban, hogy önkormányzati együttműködéssel különböző klímabarát és városzöldítési projektek valóssuljanak meg.

Képek: Rácmolnár Milán

Oldal Tetejére