Morawiecki: A civilekkel szembeni terror elfogadhatatlan egy háborúban


A civilekkel szemben alkalmazott terror a katonai és politikai hadviselés elfogadhatatlan módja, az orosz elnök az ukrán városok hétfői rakétatámadásaival megmutatta a nemzetközi jogot megvető gyilkos és bűnöző arcát

– jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Facebookon közölte: hétfőn Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Denisz Smihal ukrán kormányfővel beszélt telefonon Oroszországnak az ukrán városokkal szembeni “újabb barbár támadásairól”.

Az Oroszországi Föderáció ezzel csak azt bizonyítja, hogy terrorista állam

– írta Morawiecki, aki szerint az ukrán hadsereg sikerei nyomán növekszik Putyin eltökétsége.

A lengyel miniszterelnök úgy ítélte meg:

Egyre inkább megmutatkozik Vlagyimir Putyin orosz elnök valódi arca, egy gyilkosé és bűnözőé, aki semmibe veszi a nemzetközi jogot, valamint az ukrán és az orosz emberéleteket is.

Morawiecki hangsúlyozta: a hétfői támadásokat az egész nemzetközi közösségnek határozottan el kell ítélnie.

A civil lakossággal szemben alkalmazott terror nem számít a katonai és politikai harc elfogadható módszerének a civilizált világban

– fogalmazott, és jelezte: a történtekre Lengyelország és az Európai Unió újabb határozott lépésekkel fog válaszolni. A lengyel elnöki hivatal hétfőn tudatta: az ukrajnai orosz rakéta- és dróntámadások kapcsán Andrzej Duda elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával egyeztetett telefonon. Duda később a Twitteren közölte: Zelenszkijjel arról beszéltek, hogy Oroszország hétfőn tömeges háborús bűntetteket követett el, ami miatt a nemzetközi színtéren el kell szigetelni. A háborús bűnök nem évülnek el. (MTI)

Kiemelt kép: Flickr

Oldal Tetejére