A hétvégére Budapest lesz a futás fővárosa, 20 ezer indulót várnak

Bősz Anett főpolgármester-helyettes: „A maraton teljesítése önmagunk komolyan vételét jelenteni és hogy a sportesemények a társadalomban a közösségszervezésen keresztül a kultúra szerepét is betöltik, és ez teljesedik ki a Spar Budapest Maratonon.”

Révész Máriusz államtitkár: „Egy felmérés szerint a magyar lakosság 59 százaléka soha nem mozog, további 15 százaléka is csak ritkán, és az elmúlt négy évben ezen a területen nem sikerült előre lépni.”


Mintegy 20 ezer indulót – köztük mintegy kétezer külföldi vendéget – várnak az október második hétvégéjén sorra kerülő 37. Spar Budapest Maraton Futófesztiválra. Az esemény sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta::

Egy felmérés szerint a magyar lakosság 59 százaléka soha nem mozog, további 15 százaléka is csak ritkán, és az elmúlt négy évben ezen a területen nem sikerült előre lépni.

A Covid is rossz hatással volt a folyamatokra és a szabadidősport-eseményeken most még mindig csak a járvány előtti létszám kétharmada vesz részt. A felelős államtitkár úgy látja:

ezért is fontos, hogy rávegyék az embereket a mozgásra és ebben nagy szükség van a Budapest Sportiroda (BSI) rendezvényeire.

Kocsis Árpád, a szervező BSI ügyvezető-versenyigazgatója elmondta: a két napon összesen 15 féle távot teljesíthetnek a résztvevők, az első rajt október 8-án szombaton 9 órakor lesz, a maraton vasárnap 9-kor kezdődik, a rajt és a cél ezúttal az ELTE Lágymányosi Campusánál lesz, az útvonal pedig a két rakparton halad majd. A versenyigazgató közölte:

A járvány elmúltával a külföldiek is kezdenek visszatérni, ezúttal 83 országból érkeznek résztvevők, újra nagy számban jönnek az angol és francia futók, a legidősebb nevező egy 82 éves francia sportember.

Itthonról mintegy 800 településről érkeztek nevezések. Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Diplomata Kupa 4×2 kilométeres távjára 30 követség csapata, a Fut a színház elnevezésűre pedig több mint 10 színház nevezett.

Bősz Anett, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese hangsúlyozta:

A maraton teljesítése önmagunk komolyan vételét jelenteni és hogy a sportesemények a társadalomban a közösségszervezésen keresztül a kultúra szerepét is betöltik, és ez teljesedik ki a Spar Budapest Maratonon.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a cég már 15. alkalommal támogatja az eseményt, az életmód standjukon pedig tanácsokat adnak a minőségi táplálkozáshoz, bemutatják azokat a termékeiket, amelyekkel az egészséges életmódot támogatják.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke kiemelte:

A fogyatékkal élők számára a rendezvényen már tizedszer rendezik meg az esélyegyenlőségi futamot.

Ezzel is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a társadalom tagjai még inkább szolidárisak legyenek a fogyatékkal élők iránt.

Az eseményen a szervezők igyekeznek ápolni a tavaly tavasszal elhunyt Monspart Sarolta, a nemzet sportolója emlékét, aki kitartó szurkolója és szervezője volt a futóversenyeknek. Bejelentették, hogy ezért a Budapest Sportiroda egymillió forinttal támogatja a szellemi és tárgyi hagyatékát ápoló Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány tevékenységét.

Az esemény honlapján bemutatják a Google Earth segítségével készült útvonalanimációt, amely nemcsak a madártávlatból végigjárt útvonalat, de azt 36 zenei pontot is jelöli, ahol DJ-k/zenészek/dalnokok és táncosok gondoskodnak arról, hogy a résztvevők érezzék a ritmust mind a 42 kilométeren át. Kongashow, jazz band, fúvószenekar, skót duda, japán dobshow és brazil karneváli hangulat is vár mindenkire vasárnap a SPAR Budapest Maratonon.

Kiemelt kép: Cseh Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére