Helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbóluma, a Nemzeti Színház helyét jelölő emlékkő

Helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a jövőre 50 esztendős színházi emlékkő, amely a restaurátor munkájának köszönhetően megszépülve tért vissza a megújuló térre. Időközben befejeződött a szegély- és a járdaépítés a Somogyi Béla utcában, amely a Blaha Lujza tér korszerűsítésével együtt újul meg mint kapcsolódó fejlesztés.

A Blaha Lujza tér felújításának kulturálisan fontos pillanata, hogy augusztus 22-én, hétfőn visszatért a helyére a színházi emlékkő. Az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet éppen 100 évvel a Népszínház alapkövének elhelyezése után, 1973 decemberében avatták fel. A tér újjászületésének részeként tavaly ősszel szállították restaurátor-műhelybe a renoválásra váró emlékművet, ahol szakértő kezek

• nagy nyomású vizes mosóval eltávolították róla a szennyeződések jelentős részét;

• a kőfelületet különleges gomba- és algaölő szerrel kezelték, végül

• a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztították sebességszabályozós, gyémánt marófejjel felszerelt csiszolóval.

Eközben egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja, és már elkezdődött a térbútorok kihelyezése is. A gyalog közlekedők ismét használhatják a József körúton kialakított, a 4-es és a 6-os villamos megállójához vezető – már korábban is meglévő – gyalogátkelőt. Továbbá hamarosan birtokba vehetik a harmadik újonnan kialakított átkelőhelyet, amelyik a Rákóczi úton vezet át a tér buszmegállókhoz közeli sarkától az Erzsébet körút irányába. A térfelújítás befejezésével a kereszteződés minden irányban akadálymentesen átjárható lesz a felszínen. (BKK)

Kiemelt kép: BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére