Tartályokban viszik fel a vizet egyelőre a felújított Ágasvári Turistaházba, ami a vízhiány miatt volt kénytelen bezárni június közepén. Az áramot már napelemek állítják elő, de a vízellátásnál hosszabb távon továbbra is csak a forrásvízben bízhatnak.

Sajnos nem sikerült megnyugtatóan megoldani a vízkérdést, sőt azóta a Csörgő-patak is majdnem elapadt, de szombat-vasárnap kísérleti jelleggel újranyitunk, a büfé is üzemel majd. Átmeneti megoldásként tartályokban fogunk fölvinni vizet, több körben. Meglátjuk, tudunk-e így működni

–- mondta el a Very Important Planet kérdésére Kocsis Bea, a Mátraszentimréhez tartozó Ágasvári Turistaház társtulajdonosa, amelyről június közepén írtuk meg, hogy az állandósult vízhiány miatt kénytelen volt bezárni. Akkor abban bíztak, augusztus közepén úgy nyithatnak ki újra, hogy addigra rendeződik a vízellátás kérdése.

A kirándulók által széles körben ismert és kedvelt turistaházat – amelyet közel harminc éve egy házaspár üzemeltet – a közelében fakadó forrás látta el vízzel korábban, azonban a klímaváltozás egyre erőteljesebb hatása miatt az kiszáradt. Amikor turistaház nagyjából száz éve megnyitotta kapuit a kirándulók előtt, még bőséges volt a csapadékutánpótlás, így a vezetékes víz hiánya nem okozott gondot. Mára azonban drámaian megváltozott a helyzet. Ahogy portálunkon is megírtuk, a Mátrában és a Bükkben július végére olyan súlyossá vált a szárazság, hogy a sorra elapadó vízfolyások miatt már az állatvilág is szomjazni kezdett.

Az utóbbi napokban volt ugyan 40-50 milliméter csapadék a környéken, de annyi víz hiányzik a talajból az évek óta tartó szárazodás miatt, hogy ez távolról sem volt elég.

Az elmúlt másfél hónapban a ház energiatakarékossági felújításon esett át, kicserélték az ablakokat, és pályázati támogatásból napelemek kerültek a tetőre – aggergátor helyett mostantól ezek termelik az áramot.

Támogatást szerettek volna kapni egy kitűnő hatékonyságú, viszont költséges víztisztító- és -szűrőrendszer kiépítésére is, amellyel a ház szürekvizéből és esővízből nyertek volna újrahasznosítható vizet. Így a ház teljes közműellátását környezetbarát módon tudták volna megoldani. Azon a pályázaton azonban nem indulhattak el. Ezért maradt átmeneti megoldásként a tartályos vízszállítás.

Mindenkit szívesen vendégül látunk, de szóljon előtte nekünk, mert fel kell készülnünk vízzel! A szállóvendégeink eddig is megértőek voltak a vízhelyzettel kapcsolatban, az átmenő forgalom az, ami nehezen kiszámítható

– hangsúlyozta Kocsis Bea. Jól jelzi, mennyien drukkoltak a közel száz éves turistaház újranyitásáért, hogy az erről szóló Facebook-posztjukat néhány óra alatt több százan lájkolták. A házigazda azt mondta, rendkívül jól esik nekik a kirándulók támogatása, szeretete.

Hogy mi lesz a jövőben a vízellátással? Azt mondta, bizakodnak, hogy a természet újra magára talál, és ősszel meg télen újra feltöltődnek majd a természetes vízkészletek.

Kiemelt kép: Facebook