Az idén az elmúlt 10 év átlagát messze meghaladó számú tűzeset történt Magyarországon. Február 1-je óta 11 ezer szabadtéri tűzesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak és több mint 47 ezer hektáron pusztítottak a lángok.

2022-ben már két alkalommal is kihirdették az országos tűzgyújtási tilalmat, amely július 2. óta jelenleg is hatályban van, hangzott el Rétvári Bence sajtótájékoztatóján.

A legnagyobb szabadtéri tűz Hortobágyon pusztított július 19-én, amikor 750 hektárnyi területen égett a növényzet. A lángokat 110 tűzoltó és 28 jármű bevetésével négy nap alatt sikerült megfékezni. A legnagyobb erőket, 180 tűzoltó és 48 jármű bevetését egy Kiskunhalas közelében július 21-én keletkezett szabadtéri tűz igényelte.

Az elmúlt év egészében 7 ezer hektáron pusztított szabadtéri tűz, miközben az idén, csak július 25-ig, már több mint 47 ezer hektáron.

Ez nagy megterhelést jelent a katasztrófavédelem munkatársai számára, és a járműparkot is amortizálja.

,,A kerti grillezés, bográcsozás nem tiltott, de arra kérnek mindenkit, hogy egyetlen másodpercre se hagyja magára a tüzet, és lehetőség szerint ott se égessenek zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat engedélyezi”, nyilatkozta Fülep Zoltán, tűzoltóezredes.

A tájékoztatón az is közölve lett, hogy az idén eddig szabad területen keletkezett tűz miatt 7 ember meghalt, 55-en pedig megsérültek. (MTI)

Kiemelt Kép: Pixabay