Energiatanácsadó iroda nyílt Terézvárosban

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Terézváros Önkormányzata a PowerPoor projekt keretében július 23-án energiatakarékossági tanácsadó irodát nyit a Hunyadi téri Vásárcsarnokban – közölte a civil szervezet.

A PowerPoor projekt az energiaszegénység enyhítését és a lakosság energiatudatosságának fokozását célozza. A jelenlegi energiaválságban azonban nem csak az energiaszegénységben élők, hanem a társadalom többsége számára drámaian aktuálissá vált az energiatakarékosság – gazdasági és klímavédelmi szempontból is.

Az ingyenes energiatanácsadó iroda nyitásának előkészítése hónapok óta zajlik, ám most hirtelen óriási szükség lehet rá.  

Mint Temesvári Szilvia alpolgármester a Facebookon írta:

„Az áprilisi testületi ülésre vittem be előterjesztésemet, amely egy energia tanácsadó iroda megnyitását tűzte ki célul. Tavasszal keresett meg bennünket az Energiaklub, akikkel korábban is dolgoztunk együtt – a tavalyi TeFeszt Terézváros Fesztiválon már kipróbáltuk egyszer az energia tanácsadást kitelepüléssel. Az Energiaklub PowerPoor projektjében több okból lettünk partnerek – azon kívül, hogy ez Terézvárosnak gyakorlatilag nem kerül semmibe, egybevág a 2020 szeptemberében elfogadott fenntartható energia-és klíma akciótervünkkel, melynél az egyik legfontosabb szempont volt, hogy ne a fióknak készüljön, hanem valódi intézkedéseket tegyünk a lakosság klímaváltozás okozta nehézségeinek mérséklésére.”

Az együttműködésben az Energiaklub biztosítja a tájékoztató és szemléletformáló anyagokat, a know-how-t, az irodában dolgozó önkormányzati munkatársak tréningjét és az iroda berendezését. Terézváros Önkormányzata pedig rendelkezésre bocsátotta és működteti a kialakított iroda helyiségét, és munkatársai biztosítják az ügyfélszolgálatot. Az ELTE TTK földrajz szakos hallgatói gyakornokként támogatják az energiatanácsadást.

Kinek érdemes betérni az energiatanácsadó irodába? 

Akinek gyanúsan magasak az energiaszámlái, és gondot okoz ezek kifizetése. Ha húznak az ablakok, vagy a felcsavart radiátorok mellett is fázik az ember. Ha nyáron meleg a lakása, de nem tud, vagy nem szeretne légkondicionálót beszereltetni. Ha valaki kíváncsi arra, hogyan tud energiát és pénzt spórolni a fűtésen és a villanyon, nagyobb beruházás nélkül.

Az iroda szombatonként délelőtt 9 és 12 között tart nyitva, a Hunyadi téri Vásárcsarnokban. A tanácsadáshoz az érdeklődőnek érdemes magával vinnie villany- és gázszámláit, hogy az iroda munkatársai kielemezhessék energiafelhasználási szokásait és a háztartás energiahatékonyságát. Ezután személyre szabott energiamegtakarítási tanácsadást nyújtanak, és szükség esetén az önkormányzat megfelelő osztályaihoz irányítják az embereket. Az első negyven ügyfél, aki részt vesz az ingyenes felmérésben és tanácsadásban, energiamegtakarítást segítő ajándékot kap, amellyel kézzelfoghatóan csökkentheti energiaszámláit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére