Kisfilmekkel segíti a madárbarátok felkészülését a tavaszi feladatokra a Magyar madártani és Természetvédelmi Egyesület. A tél utolsó napjaiban még nem késő kihelyezni a műfészkeket és megtervezni, valamint engedélyeztetni a fecskebarát felújításokat, mert erre áprilistól október végéig nem lesz lehetőség.

Húsz év alatt felére csökkent a hazai fecskék száma, miközben a klímaváltozással új kártevők és betegségeket hordozó rovar- és szúnyogfajok jelentek meg Magyarországon.

A példányszám fogyásban az élőhelyek átalakítása és a táplálékbázis csökkenése mellett a helytelen szúnyoggyérítés is szerepet játszik.

A biológiai védekezésben a denevérek mellett óriási szerepet vállaló madárfaj egyetlen példánya egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el a költési időszakban, így a kieső fecskeállomány miatt évente több ezer tonna rovar marad a környezetünkben.

Molnárfecske műfészek. Fotó: MME

„Hamarosan elindulnak az afrikai telelőterületekről, április második felében elkezdődik a költési szezon. A műfészkeket az év bármely napján ki lehet tenni, mindig növeli a beköltözés esélyeit, de ilyenkor a legjobb, a hazatérő madaraknak most van erre a legnagyobb szükségük. A legfontosabb, hogy a már meglévő fészkeket kincsként őrizzük” – mondta Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Very Important Planetnek.

Fecskepelenka. Fotó: MME

A városiasodott fecskék védelmében a lakosságnak nélkülözhetetlen a szerepe, fontos a sárfészkek védelme, sárgyűjtőhelyek kialakítása is A kellemetlen ürülékpotyogást fecskepelenkákkal lehet megelőzni, a parti fecskék esetében pedig a költőfalak felújítását is még a költési időszak előtt érdemes elvégezni.

„Az egyik legfontosabb lépést megtettük, az elmúlt tíz kampányainak köszönhetően a fecskefészek leverések legalább 70 százalékban csökkentek. A fészkek is védettek, nem lehet azokat eltávolítani, csak a költési időszakon kívül lehet azokat eltávolítani, kizárólag megyei kormányhivatal hozzájárulásával. Ha felújítást tervezünk, és tudjuk, hogy útban lesz egy fecskefészek, akkor most kell engedélyt kérni, és a munkálatokat el kell végezni március végéig”– tette hozzá a szakember.

Ereszen. Fotó: MME

A klímaváltozás nem csak a költési időszakban veszélyezteti a madarakat, amikor a szárazság miatt nem találnak sarat a fészekanyaghoz, hanem az őszi és tavaszi vonuláskor is. A szokatlan időjárási jelenségek és a szárazság okozta táplálékhiány miatt tömegesen pusztulnak.

Borítókép: MME