Boldog születésnapot, Műjégpálya!

Szokták mondani, hogy a Városligeti Műjégpálya olyan, mint valami képeslap a boldog békeidőkből. Szinte látjuk magunk előtt a gondtalan polgárokat, amint gyermekeik kezét fogva csusszannak a jégen, miközben az asszonyok forró teát isznak és az aktuális bécsi divatról értekeznek. A Liget – a Vajdahunyad vára, a csónakázótó, a műjégpálya épülete – ma már persze modernebb látványt nyújt, de csodálatosan őrzi a korabeli stílusjegyeket.

Kattintson az első képre a Fortepan galériájáért!

A XXI. században nincs nagyobb érték, mint egy kétszáz éves park; aligha véletlen, hogy miután az ifjú Kresz Géza és társai egy füstös kártyaszobában megalakították a Pesti Korcsolyázó Egyletet, Pest városától a tó területének egy részét szerezték meg a sportág első igazi otthonának.

Nem sokkal később, 1870. január 29-én pedig már a megnyitót ünnepelhette a nép: az esemény rangját jelzi, hogy azon – a még gyerek – Rudolf trónörökös is tiszteletét tette.

Százötven év hosszú idő, de van, ami nem változik: a budapestiek – sőt az ország számos pontjáról érkezők, na meg a látnivalóban gazdag környéket előszeretettel felkereső turisták – tömegével látogatják a kezdeti faházból csodás épületegyüttessé alakuló, időközben felújított létesítményt. Elég csak egy pillantást vetni a főszezonban teljes fordulatszámmal üzemelő pályára, azonnal látni, hogy a Műjég önfeledt találkozóhely, ahol laza tinédzserek ugyanúgy megfordulnak, mint kisgyermekes családok, rutinos edzőkkel korcsolyázni tanuló kisiskolások, unokáikat elkísérő, felszabadultan jégre lépő nagymamák és nagypapák, nem utolsósorban sportolók, akik örömmel élnek a professzionális felület adta lehetőséggel.

Jéghinta. Fotó: Fortepan

Külön öröm, hogy a jeges főszezon elmúltával sem lankad az érdeklődés a terület iránt: az esküvőktől a koncerteken át a céges partikig megannyi programnak ad otthont a Városligeti Műjégpálya, már természetesen a különféle sportesemények mellett: a streetballtól a strandröplabdáig terjed a skála, ahogyan a labdarúgó Európa-bajnokság alatt is ezrek és ezrek keresték fel az itt létesített szurkolói zónát.

Csodálatos élmény volt, hogy amikor Fiola Attila csodaszép szóló után gólt rúgott a franciáknak, a kivetítők előtt szurkoló tömeg szinte a Vajdahunyad váráig ugrott örömében… 

Noha a koronavírus-járvány bő egy évet elvett a Városligeti Műjégpálya életéből, így a 150. születésnapot sem tudtuk méltó körülmények között megünnepelni, büszkék vagyunk arra, hogy továbbra is referencia- és találkozási pontként hivatkoznak ránk, továbbá növekvő érdeklődés – és 2016 óta állandó jegyárak – mellett végezhetjük munkánkat. A 2019-es „békeévhez” képest a mostani szezonban 26 százalékkal több látogatót fogadhattunk novemberben és decemberben (összesen 149 459 főt); ilyen nagyságú növekedésre cégünk, a Budapest Főváros Önkormányzata száz százalékos tulajdonában álló Budapesti Sportszolgáltató Központ megalapítása óta nem volt példa. Vendégeinket nem csak folyamatosan fejlesztett-bővített eszközparkunkkal és szolgáltatásainkkal, hanem a XXI. századi trendeket figyelembe véve is igyekszünk kiszolgálni: hogy mást ne mondjunk, 2021 január és december között 2,5 millió Facebook-felhasználót értünk el, de – más platformjaink mellett – november óta a TikTokon is aktívak vagyunk (715 ezer videómegtekintést értünk el).

Kattintson az első képre Czerkl Gábor galériájáért!

A világjárvány 2020-ban nem hagyta hogy emlékezzünk a kerek, másfél évszádos múltunkra. Most van rá csak lehetőségünk, így két esztendővel később, a 152. születésnapot igyekszünk méltóképpen megünnepelni: szombat 16 órától jégtáncbemutatóval, egyéni számkérésekkel, fényjátékkal készülünk, fellépnek korcsolyás tűzművészek, továbbá speciális flashmobbal és drónfotózással is megörökítjük az ünnepi alkalmat.

A BSK csapata nevében mondhatom: remélem, a nagy elődök is büszkék lennének ránk!

Garamvölgyi Bence
a Budapesti Sportszolgáltató Központ ügyvezetője

Borítókép forrása: Fortepan

Oldal Tetejére