Koronavírus, COP 26, gigantikus védett területet létrehozása a Csendes-óceánon, az egyik legnagyobb olajtársaság megregulázása, kanadai őslakosok összefogása. Az év végén összeszedtük azokat a fontos világeseményeket 2021-ből, amik leginkább befolyással lehetnek a klímavészhelyzet enyhítésére és amiktől a világ zöldebb hely lehet.

Idén is összeszedtünk öt, szerintünk fontos eseményt, döntést, amik a klímavészhelyzet enyhítésére, az élővilág megvédésére lehetnek pozitív hatással. Azt nem állítjuk, hogy ezek a legfontosabb történések, mert szerencsére sok minden más is zajlott idén globális szinten.

Tehát erősen szubjektív ötös lista következik.

1. Covid-19

Tavalyi listánkon is szerepelt, idén sem megkerülhető a koronavírus-járvány természetre gyakorolt hatásairól beszélni. Bár jóval többet lehetett utazni, mint tavaly, így is lényegesen kevesebb kerozin fogyott, mint a Covid-19 előtti években. Hogy pontosan mekkora az idei hatás, azon még dolgozik a Meteorológiai Világszervezet.  

Tavalyi állításunk mindenesetre idén is bőven megállja a helyét. Amellett, hogy a jávány rengeteg emberéletet követelt idén, több szempontból pozitív hatása volt a körülöttünk lévő világra. Ugyais nem használtuk ki azt annyira, mint a járvány előtt. Kisebb lett a szén-dioxid kibocsátás, sok gyár leállása miatt csökkent az olajgény.

2. COP26 és a szén

A COVID-19 miatt egy évvel késleltetett novemberi COP26 – az ENSZ éghajlat-változási konferenciája, amelyet Glasgow-ban tartottak, igen megosztóra sikerült.

A rögzített célokat rengeteg kritika érte, különösen a fejlődő országoknak az éghajlati hatásoktól való védelem és a tiszta energiarendszerekre való átállásuk támogatása tekintetében.

Mindenesetre a felmelegedés 1,5 °C-on tartása talán kicsit reálisabb célnak tűnik. Az országok megállapodtak abban, hogy fokozatosan csökkentik. szénfelhasználásukat. Sajnos ez nem egyenlő azzal, amiről eredetileg szó volt, azaz, hogy fokozatosan teljesen megszüntetik a használatát.  Glasgow-ban ezen kívül száz ország vállalta, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a metánkibocsátását.

A csúcstalálkozó végén az Egyesült Államok és Kína meglepő közös nyilatkozatot tett a Párizsi Megállapodás céljainak megvalósítása érdekében.

3. A Shell bukták

A Shellnek igen nehéz éve volt, ami az emberiség számára viszont igen jó hír. Májusban egy holland bíróság arra kötelezte az olajóriást, hogy 2030-ig 45 százalékkal csökkentse kibocsátását a 2019-es szinthez képest. Augusztusban a vállalat beleegyezett, hogy 111 millió dollárt fizet a nigériai Riversben található Ogoniland Ejama-Ebubu közösségének egy olajszennyezés miatt.

Ami talán a legjobb hír volt idén velük kapcsolatban, hogy a cég év végén jelentette be, hogy nem folytatja a fúrást Cambóban, a Skócia partjainál található tengeri olajmezőben.

4. Gigantikus védett terület létrehozása a Csendes-óceánon

Panama, Ecuador, Kolumbia és Costa Rica novemberben egy mega gigantikus vízi védett területet hozott létre. A csendes-óceáni országok megállapodtak abban, hogy egyesítik tengeri rezervátumaikat, hogy gyetlen hatalmas „folyosót” alakítsanak ki, ahol a tengeri teknősök, bálnák, cápák és ráják biztonságosan vándorolhatnak.

Az Eastern Tropical Pacific Marine Corridor több mint 500 ezer négyzetkilométert fed le, magában foglalja az adott országokhoz tartozó tengeri övezeteket is. Gustavo Manrique, Ecuador örnyezetvédelmi minisztere a globális természetvédelem új nyelvének nevezte a kezdeményezést. Szerinte az útvonal mérföldkő, mert tengeri határországok még nem mutattak ekkora összefogást.

5. A Keystone XL olajvezeték felszámolása

Az esemény nem a közvetlen globális hatása miatt került fel a listánkra, hanem a példa miatt. Úgy tűnik ugyanis, hogy a közösség erejével az emberiség képes lehet eredményeket elérni a klímavészhelyzet ellen folytatott harcban. Az összefogás eredje megvilágítja az utat a fosszilis tüzelőanyagokon túli világ felé.

2021 júniusában Kanadában, a calgaryi székhelyű TC Energy cég felszámolta a problémákkal sújtott Keystone XL vezetéket.

Ez egy nagy győzelem azoknak az embereknek, akik ellenálltak az új fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrának, és alternatívákat szorgalmaztak.

Ezt azok az őslakos közösségek tették lehetővé, akik ellenálltak ennek a pusztításnak a földjeiken és egy pillanatig sem adták fel. Az Egyesült Államokban és Kanadában legalább 21 fosszilis tüzelőanyag-projektet akadályozott meg vagy késleltetett az őslakosok által vezetett ellenállás.

Boríkép: Pixabay/TitusStaunton