Ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, húsvétig minden eddig regisztráltat be lehet oltani a koronavírus ellen – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. A kormányfő jó hírnek nevezte, hogy már mintegy 700 ezren védettek Magyarországon: 310 ezren már legalább egy oltást megkaptak, 383 ezren pedig már igazoltan átestek a betegségen. Rossz hír azonban, hogy a fertőzések számának csökkenése megállt, újra emelkedik – mutatott rá, ismertetve a friss adatokat, amelyek szerint az új koronavírus-fertőzöttek száma 1860, elhunytak 99-en, kórházban 3828-an fekszenek, lélegeztetőgépen pedig 299-en vannak.

„Tartanunk kell a szabályokat” – hangsúlyozta a miniszterelnök, megjegyezve: az utóbbi néhány napban egész Európában megfordult a kedvező tendencia, Magyarországon is, a feltételezések szerint a brit vírusmutáns miatt.

A kormányfő közölte ugyanakkor, nem szükségesek további szigorítások, sőt kifejezetten ellenezné azokat, mert „most már van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással legalább annyit tudunk javítani a helyzeten, mint amennyi a helyzet természetes romlása”.

Orbán Viktor kiemelte: ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás – ami nincs messze már -, akkor húsvétig minden eddig regisztráltat be tudnak oltani, 2 millió 448 ezer embert.

Május végén, június elején pedig ez a szám elérheti a 6,8 milliót, ami azt jelenti, hogy Magyarországon egy vele azonos méretű és lélekszámú európai országhoz képest 3,5 millióval több embert lehet beoltani – mondta. Hozzáfűzte, az oltási pontok száma jelenleg 7189.

Arról is beszélt, nem tudni, a vakcinák milyen időtartamra adnak védettséget, így fel kell készülni arra, hogy esetleg 6-8 hónap után újra oltani kell a már beoltottakat. Ezért a vakcinabeszerzésnek folyamatosnak kell lennie, +portyázókat és fürkészőket mindig mozgatni kell (…), és ahol úgy tűnik, hogy néhány ezer vagy százezernyi vakcina leesik egy teherautóról, ott kell állnia egy magyar portyázónak, aki elkapja” – fejtette ki.

Az EU-s vakcinabeszerzést úgy kommentálta: az üzleti konstrukció jó, a baj az idővel van, márpedig aki időt nyer, életet nyer, ezért kellett Magyarországnak kínai és orosz vakcina is.

A kínai vakcinával kapcsolatban a miniszterelnök jelezte: a népegészségügyi központnak még vizsgálatokat kell folytatnia, de jó remény van arra, hogy biztonságos körülmények közepette szabadítsák fel a kínai kontingenseket. Arra a felvetésre, hogy sokak szerint meg kellene várni az Európai Gyógyszerügynökség pecsétjét is, úgy reagált: a magyar szakemberek legalább olyan jók, mint bármely európai, sőt ő a magyar népegészségügyi központ vizsgálatában jobban bízik, mint a brüsszeliben.

„Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában, a munkatársaiban, a magyar professzorokban” – jelentette ki Orbán Viktor, megismételve: minden egyes várakozással töltött napon az ország elveszít száz embert, „úgyhogy, én nem várok”.

A nyitásról tervezett online konzultációról elmondta: péntek délután készül véglegesíteni az öt-hat kérdést, a konzultáció pedig ugyanazon az internetes felületen zajlik majd, mint a regisztráció. A rádióműsorban szó volt a védettséget igazoló okmány bevezetéséről is, amelyre a kormány megteszi az előkészületeket, mert ha a konzultáció során a válaszadók úgy gondolják, hogy a már védetteknek nagyobb szabadsága lehet, akkor ne legyen technikai akadálya a kedvezmények azonnali megadásának.

Hozzátette, azt tartaná korrektnek, ha egy vizsgálat után azok is bekerülhetnének a védettek körébe, akik ugyan korábban nem estek át hivatalos vizsgálaton, nem kerültek be az átesettek hivatalos jegyzékébe, de „van antitestjük, tehát átestek” a betegségen, anélkül, hogy tudtak volna róla.

A kormányfő hangsúlyozta: az oltás, a korlátozások feloldása, az ország újraindítása a legnagyobb segítség a bajba jutott ágazatoknak.

Megjegyezte, ha legalább a beoltottak és a fertőzésen átesettek igénybe vehetnének szállodai, éttermi szolgáltatásokat, akkor azzal megmenthető lenne több tízezer munkahely.

Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Wikimédia/ European People’s Party