A BBC riportja szerint eddig több mint 20 országban jelent meg a TR4, a banánokat támadó betegség – írj a Sokszínűvidék.hu. Sokan már banánjárványt kiáltottak, ami miatt hamarosan luxuscikk lehet sokak egyik kedvenc gyümölcse.

A tudósok világszerte versenyt futnak az idővel, hogy megoldást találjanak a problémára. A koronavírushoz hasonlóan ugyanakkor a kérdés nem csupán az, hogy lesz-e gyógymód, hanem az is, hogy a banántermesztés örökké megváltozhat-e.

Nem ez az első alkalom a történelem során, hogy a banánok végveszélybe kerültek.

Az 1950-es években a valaha volt legsúlyosabb botanikai járvány söpört végig a világon, ekkor bukkant fel ugyanis először a Panama-betegség. A gomba Ázsiából ered, itt a banánokkal együtt fejlődött, hogy aztán a teljes közép-amerikai térségen végigsöpörjön.

A járvány azért volt olyan lesújtó, mert gyakorlatilag mindenki ugyanazt a banánfajt termesztette. Az iparágban azért szerették a Gros Michelt, mert nagy, ízletes termése volt, és éretlenül is le lehetett szedni a fáról. Ennek köszönhetően pedig a világ bármely tájára el lehetett szállítani úgy, hogy közben be is érett.

Az 1990-es években kialakult a Panama-betegség egy új törzse, a TR4. Ismételten Ázsiában ütötte fel a fejét, és halálosnak bizonyult a Cavendish banánokra. A globalizált világ pedig lehetővé tette, hogy a korábbinál még gyorsabban terjedjen világszerte. Fernando García-Bastidas, a hollandiai University of Wageninen kutatója szerint a modern banánbetegség, amely a növények „érrendszerét” támadja, egyértelműen nevezhető járványnak.

A banán megkérdőjelezhetetlenül az egyik legfontosabb gyümölcs a világon, és fontos élelmiszere sok millió fogyasztónak.

Éppen ezért nem becsülhetjük alá a TR4-járvány potenciális hatásait az élelmiszer-biztonságra– magyarázta.

A TR4 a koronavírushoz hasonlóan azért olyan halálos betegség, mert már a tünetek megjelenése előtt terjed, igaz, más időrendben. A megbetegedett növény akár egy évig egészségesnek tűnhet, mielőtt a levelei elkezdenek fonnyadni, besárgulni. Mire észreveszik a gazdák, már túl késő, a betegség pedig a spórákkal megtelepedik a földön, a növényeken, a gépeken, az állatokon.

Ausztrál kutatóknak már sikerült előállítaniuk egy genetikailag módosított Cavendish banánt, ami rezisztens a TR4-re. A folyamatban lévő tanulmányok fontosságáról mindent elárul, hogy a Bill and Melinda Gates alapítvány is segíti a munkát.

Borítókép: Pixabay/StockSnap