Nem védte meg a lakosságot a kormány a klímaváltozástól – ezzel perelte be a svájci kormányt az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű szervezet az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írja a Hvg.hu.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy csoport nyugdíjas svájci nő, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól. Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű szervezet célja, hogy Svájc csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az országban kétszer olyan gyors a felmelegedés mértéke, mint a globális átlag.

Az egyre magasabb hőmérséklet különösen az idősebbek egészségét és jólétét veszélyezteti – jelezte a kétezer tagot számláló csoport. A svájci kormányszóvivő azt közölte: a kormány határozott intézkedéseket hoz a klímaváltozás feltartóztatása érdekében. A cél az, hogy 2050-ig nullára csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás.

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért keresete egy a sok ezer közül, amelyet az elmúlt években kormányok és vállalatok ellen indítottak világszerte, vegyes eredménnyel. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához mindössze egy hasonló panasz jutott el, amelyet portugál gyerekek és fiatalok nyújtottak be 33 európai kormány ellen szeptemberben. Azzal érveltek, hogy a klímaváltozás veszélybe sodorja a jövőjüket.

Borítókép: narya/Pixabay