Japánkertet építenek a gyulai könyvtár udvarán

Japánkertet alakít ki a gyulai könyvtár udvarán a Japánkert Barátok Köre Egyesület.

Bartóki László, a Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy civil szervezetük tizenkét évvel ezelőtt alakult, és már a kezdetektől törekszenek arra, hogy bemutassák a japánkertek szépségét. Hosszas keresés után a gyulai könyvtár szép, de kihasználatlan udvara mellett döntöttek. A kert tervezését és kivitelezését Dani Zoltán japánkertész végzi, aki a távol-keleti országban tanult.

A kertet a jellegzetes japán kapun, a toriin, illetve a könyvtáron keresztül közelíthetik majd meg az érdeklődők.

Az elképzelések szerint a kert sarkában lesz egy csobogó, amelyből száraz patakok futnak majd az Élővíz-csatorna felé. A kertet szürke kavicsos úton lehet körbejárni, amelyet kis bambuszterelők határolnak. Az út mentén kőpadokot helyeznek el és kőlámpásokat telepítenek.

A kertet határoló lakóház jelenlegi falát átfestve bambuszokkal takarják; a területet a szabad oldalain bambuszkerítés fogja övezni. Japán juhart és cseresznyefákat telepítenek az udvarra.

Az MTI kérdésére Bartóki László elmondta, hogy ősszel elkezdik a munkálatokat az udvaron jelenleg is meglévő fák formára vágásával, de a tényleges kivitelezés tavasszal indul.

A projektet jövő június végéig kell zárni.

Hozzátette, a megvalósításra csaknem 20 millió forintot nyert el az egyesület az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik pályázatán.

Az önkormányzat szívesen bevonja azokat a civil közösségeket a város fejlesztési terveinek elkészítésébe és a fejlesztési programok megvalósításába, amelyek elkötelezettek Gyula értékeinek feltárása, gyarapítása iránt. A Japánkert Barátok Köre már bizonyította ezt, évek óta ők készítik a fürdőváros legnagyobb adventi koszorúját, ezt közölte a kezdeményezés sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester.

Kiemelt kép: Pixabay/Inspector

Oldal Tetejére