Még mindig nem egyértelmű, mikor és hogyan tisztítsuk és fertőtlenítsük kezeinket, pedig javában tart a koronavírus-járvány második hulláma. A higiénés szakemberhez és a külföldi szakirodalomhoz fordultunk.

A hivatalos ajánlások továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a fertőzés megelőzése céljából a leghatékonyabb a húsz másodpercig tartó alapos, folyékony szappannal történő kézmosás folyóvíz mellett. Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (ASM) vizsgálatai alapján a tengerentúli Élelmiszer-és gyógyszerfelügyelet (FDA), továbbá brit megfelelője, az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) is ezt a módszert javasolja. Ez nagyjából annyi idő, amíg egymás után kétszer elénekeljük a Happy Birthday-t.

Miért elég a szappan? Mikor kell mégis fertőtlenítőt vásárolnunk? Kérdéseinkre Ványi Ágnes, a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ Oktatója, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház higiénés osztályának munkatársa, diplomás ápoló válaszolt.

Szappan vagy fertőtlenítő?

A koronavírus elleni hatékony védekezési módszer a kéz felületének rendszeres, rutinszerű tisztítása, fertőtlenítése. Az alapos szappanos kézmosás elősegíti a kéz felületén látható szennyeződések, kórokozók – így a koronavírus mechanikus kimozdítását, folyóvízzel való leöblítése pedig azok eltávolítását.

A fertőtlenítők ezzel szemben a kéz felületén átmenetileg megtapadó kórokozók elpusztítására szolgálnak, céljuk a bőr felszínén védelmet szolgáló tartós mikroflóra egészséges egyensúlyának megőrzése.

A kéz felületének tisztítására, egyfázisú és kétfázisú szappanokat tudunk használni, kézfertőtlenítésre pedig alkoholos kézfertőtlenítő folyadékokat, géleket. Az antibakterialis szappanokat fertőtlenítő hatóanyaggal egészítik ki, ezek egyfázisúak.

Milyen címkét keressünk a polcokon?

Amikor vírusok elpusztítására alkalmas kézfertőtlenítő szappant keresünk, antibakteriális hatásút érdemes választani. Ezek fertőtlenítenek, azaz a kórokozók elpusztítására, inaktiválására alkalmasak. Többségük képes a baktériumok, vírusok likvidálására.

Érdemes a termék címkéjén, a „baktericid”, „virucid” jelölést keresni.

A koronavírus elleni hatékony szappan jelölésén érdemes a virucid jelzést, vagy a „koronavírus ellen hatékony feliratot”, továbbá az „egyfázisú kézfertőtlenítőszer” jelölést keresni.

Forrás: Pikist

Milyen a jó kézmosás?

Az antibakteriális hatású szappanos kézmosás elvégzésének ideje átlagosan harminc másodperc és egy perc közötti időtartamban hatékony, azaz virucid hatású.

Valóban árthatunk magunknak az antibakteriális szappannal?

Az antibakteriális szappanok tartós használatának hátrányai is lehetnek. Sajnos nem közismert, hogy a szappan és a víz együttes hatása szárítja a bőr felületét, megbontja az egészséges, a védelmet jelentő bakteriális mikroflórát.

Ezért mikrosérülések, vagy repedések alakulhatnak ki, melyek lehetőséget nyitnak a kórokozók könnyebb megtapadásának az alsóbb rétegekben.

Azoknak, akik az antibakteriális szappanok használatát részesítik előnyben, érdemes tudniuk, hogy a fertőtlenítőszerek tartós használata sok esetben érzékenységet, allergiás reakciót válthatnak ki. Ezért nagyon fontos a bőr hidratáltságának megőrzése, és az antibakteriális szappanok használatának rövid idejű, átgondolt használata.

Mikor és hogyan kell alkoholhoz nyúlni?

A vírusok elleni védekezés hatékony módszere az alkoholos kézfertőtlenítő szerek használata, ezek kiszerelése zsebben hordható változatban is kapható. Kizárólag akkor használjuk, amikor a kéz felületén látható szennyeződés nincs, különben veszítenek hatékonyságukból.

A kereskedelmi forgalomban kapható készítmények közül a leghatékonyabbak a 60-90 százalékos alkoholtartalmúak, de érdemes tudni, hogy nem rendelkeznek tisztító hatással.

Előnyük, hogy víz használata nélkül vihetjük fel a száraz bőrfelszínre. Felnőtt ember kezére három-öt milliliter mennyiségű folyadék vagy gél felvitele, körülbelül 15-30 másodperc alatt virucid hatást tud biztosítani. Érdemes figyelni arra, hogy a kézfej, a kézhát, az ujjak közötti területre, a körmök, és a hüvelykujj felületére is megfelelő mennyiségű készítmény jusson.

Lehet-e hasznos, ami kellemetlen?

Az alkoholos fertőtlenítőszerek használatakor a bőr felülete sokszor ragadóssá, tapadóssá válik. Ez kellemetlen érzetet okoz, pedig a kialakult filmréteg védelmet, hidratáltságot biztosít a bőrnek. Az alkoholos készítményekbe a gyártók, kézvédő-adalékanyagokat is tesznek: A-és E vitamint, panthenolt, glycerint. Ezek a bőr védelmét, hidratáltságát biztosítják. Ezeket a készítményeket is folyóvizes, szappanos kézmosással szükséges időközönként eltávolítani a bőr felületéről.”

Érdemes otthon gyártani?

A magyar szakember gondolataihoz csatlakozva érdemes a világjárvány első hullámában megjelent Guardian-cikket felidézni. Eszerint nem érdemes otthon kézfertőtlenítőt előállítanunk, mert nehéz a helyes arányt és összetételt eltalálni.

Amellett, hogy hamis biztonságérzetet nyújt, ha nem megfelelő az összetétele, a bőrünknek is árthatunk vele.

Forrás: Pixabay/13276418

Mivel szárítsuk a kezünket?

A Sally Bloomfield londoni professzort megszólaltató lap összeállítása alapján a kézszárításhoz a legjobb, ha törölköző helyett eldobható papírtörlőt használunk. A légfúvós szárítókat kevésbé ajánlják, mert lassabban szárad meg a kéz, illetve nedves maradhat bizonyos helyeken, amivel az esetlegesen ott ragadó fertőzést könnyebben továbbterjeszthetjük. A szappan és a papírtörlő megfelelő használatát követően biztonságosan megérinthetjük az arcunkat vagy a szemünket anélkül, hogy félnünk kellene a fertőzéstől.

Kiemelt kép: Pixnio