Rendkívül megnehezedett számos brit napilap szétosztása szombaton, miután az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista csoport blokádot formált a Rupert Murdoch érdekeltségébe tartozó News UK nyomdái között, mely többek között a The Times és a The Sun kiadója is – írja liner.hu.

A csoport pénteken jelentette be, hogy körülbelül 80 aktivistával együtt két nyomda előtt formáltak blokádot, az egyik Hertfordshire-ben, a másik meg Knowsley-ban található. Az Extinction Rebellion elmondása szerint kifejezett célja volt, hogy megzavarják a Rupert Murdoch érdekeltségébe tartozó lapok működését, valamint több jobboldalinak tartott lap működését, mint a Daily Mail vagy a London Evening Standard.

Az Extinction Rebellion elmondása szerint elsősorban azt sérelmezik a szóban forgó lapoknál, hogy nem megfelelően tudósítanak a klímaváltozás problémájáról. A Hertfordshire rendőrség beszámolója szerint 42 embert kellett letartóztatniuk, míg a Merseyside rendőrség 21 előállításról számolt be.

Priti Patel belügyminiszter mélységesen elítélte az aktivisták akcióját, szerinte ezzel az embereknek okoznak kárt, hogy nem tudják a napilapokat elolvasni, így nem tudnak hírekhez hozzáférni.

A felháborodás nem hatotta meg különösebben a csoportot, és bár elnézést kértek azoktól, akikhez nem jutottak el időben a hírek, de Rupert Murdoch médiamágnásnak megüzenték, egyáltalán nem éreznek megbánást, hogy „nem tudta tovább erőltetni a meggyőződését”. A csoport várhatóan további, hasonló megmozdulásokat fog végezni a következő hetekben.

A borítókép illusztráció: Pixabay/AbsolutVision