Dokumentumfilm készül az itthon kiközösített Cziffra Györgyről, a világhírűvé váló zongoraművészről


A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága januári ülésén  négy dokumentumfilm és egy ismeretterjesztő film, többek között Cziffra Györgyről szóló film gyártására szavazott meg támogatást.

Az itthon a nyomort, a börtönt és a kiközösítést megélő Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepelte tavaly, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Petrovics Eszter Tele van a két kezem boldogsággal címmel készülő dokumentumfilmjében Cziffra György életének és művészetének bemutatására vállalkozik Balázs János zongoraművész kalauzolásával.

A zongoraművész pályájának legfőbb földrajzi és szellemi állomásain vezet végig az alkotás.

A Csángóidő című dokumentumfilm Czencz József rendezésében készül, és arra keresi a választ, hogy mennyi idejük van még a csángóknak magyarnak maradni. Fecső Zoltán Földhözragadt örökség címmel készülő dokumentumfilmjében az eltűnőfélben lévő székelyföldi hagyományos gazdálkodási-formákat örökíti meg.

A Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20 éves történetét mutatja be Maksay Ágnes Akkor és most címmel készülő dokumentumfilmje. Szabó Attila A Szent Anna-tó végnapjai című ismeretterjesztő filmjében bemutatja a székelyföldi halbiológusok munkáját, akiknek célja a tó eliszaposodásának megelőzése. (MTI)

Kiemelt kép: Wikipedia Commons

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére