Másfélfok: állami segítség nélkül is elkezdhető a mélyfelújítás

Magyarország éves energiafogyasztásának 16%-át tudná megtakarítani ha az összes energetikailag elavult lakó- és középületet korszerűsítenénk, amire nagy szükség is volna, mert a hazai háztartások klímakorrigált fűtésigénye 1,6-szorosa az EU átlagának. – olvasható a Másfélfokon Gelencsér Dávid tollából.

A teljes körű korszerűsítés egy ház esetében átlagosan akár 11-12 millió forintba is kerülhet, ezt pedig sajnos kevesen tudják megengedni maguknak, a hamarosan induló otthonfelújítási támogatás pedig – bár örvendetes – csak 20-30 ezer háztartáshoz fog eljutni, azaz a többség ki fog maradni belőle. A szolidaritás és a közösségi megoldások, hogy nem egyedül kell megbirkóznunk a költségekkel, kiemelkedő szerepet játszhatnak az energiahatékonysági korszerűsítés területén, amit számos európai és hazai példa is bizonyít.

Kimaradsz az otthonfelújítási támogatásból? Állami segítség nélkül is el tudod kezdeni a mélyfelújítást

Az épületi szektor az Európai Unió teljes szén-dioxid kibocsátásának 36%-áért, energiafelhasználásának pedig 40%-áért felelős. A hazai háztartások klímakorrigált fűtésigénye pedig 1,6-szorosa az EU átlagának (MEHI, 2022), így az épületállomány korszerűsítése itthon egy még sürgetőbb probléma. Ahhoz, hogy elérjük, vagy legalább megközelítsük a szükséges évi 3%-os felújítási rátát, a jelenleginél sokkal többet kell felújítanunk.

Magyarországon az épületekre vonatkozó mutatószámok szinte minden tekintetben az unió legrosszabb értékei között szerepelnek.

Illusztráció: Lantos Réka

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2020-as tanulmánya szerint teljes energiafogyasztásának 16 százalékát (évi 122 PJ-t) takaríthatná meg Magyarország, ha az összes energetikailag elavult lakó- és középületet korszerűsítenék.

Ennek technikailag elérhető, gazdaságilag kivitelezhető maximumát a mélyfelújítás jelenti, amely egy szakember által végzett energetikai felmérésből és felújítási tervből, a fűtési rendszer korszerűsítéséből, a nyílászárók cseréjéből, valamint az épület hőszigeteléséből áll. A mélyfelújítás elengedhetetlen a megfelelő állapot eléréséhez, azonban költségei rendkívül magasak: egy átlagos családi ház esetében akár a 11-12 millió forintot is elérhetik (ÉVOSZ, 2023), ezt az összeget kevés háztartás tudja önállóan előteremteni.

Illusztráció: Lantos Réka

Az állami támogatások részben megoldásként szolgálhatnak erre a problémára, azonban ezek gyakran nem elég széleskörűek (pl. a nemrég bejelentett otthonfelújítási program kb. 20-30 ezer háztartást fog érinteni, amely ugyan örvendetes hír, de a szignifikáns javuláshoz ennek többszörösét kellene felújítani).

Illusztráció: Lantos Réka

Akár növekszik végül az energiahatékonysági felújításokra szánt uniós/állami támogatások gyakorisága és összege, akár nem, a háztartásokból szerveződő lakossági, közösségi energia kezdeményezésekben nagyon nagy lehetőségek rejlenek.

Minden olyan alulról szerveződő, demokratikus alapokon nyugvó kezdeményezést közösségi energiának tekintünk, amely egy adott helyi közösség energiatermelési vagy -felhasználási célú együttműködésére irányul.

Ha az energia előállítása mellett az energiával való spórolást, az energiahatékonysági törekvéseket is közösségi alapokra helyezzük, sikeresebbek lehetünk, mint ha kizárólag egyéni szándékoktól, lehetőségektől tesszük őket függővé.

A közösségi energia kezdeményezések egyik formáját képviselik az energiaszövetkezetek (szövetkezeti formában működő energiaszolgáltatók). Beágyazottságuk révén ösztönözhetik az energiatakarékosságot és a felújításokat, sokrétűségük miatt pedig lehetővé tehetik az ilyen beruházásokkal járó különböző feladatok (szaktudás, bürokrácia, pénzügyek, felújítási munkák) megosztását, elősegítve a könnyebb és gyorsabb kivitelezést. Az így kialakult jó kapcsolatok pedig a jövőbeli, akár más területeken történő együttműködéseket is megalapozhatják.

Ez nem elmélet, hanem már gyakorlatban is működik – európai példák

Citizen-led renovation

Európa-szerte egyre több energiaszövetkezet vállal épületfelújítási szolgáltatásokat tagjaik és közösségeik számára. Egyesek ezt a tevékenységet

  • az energiaigények csökkentését célozva klímavédelmi tevékenységként,
  • mások a helyi közösségükbe való befektetésként, vagy
  • az energiaszegénység elleni küzdelemként fogják fel.

Az ír Tipperary megyében (ma már Ecovosion néven) működő ECTC 2012 és 2019 között 13 helyi közösség 827 házának és 25 épületének felújítását könnyítette meg, amellyel összesen 8,8 GWh energiát spóroltak meg. A szövetkezet által kínált egyablakos ügyintézés segítségével a háztulajdonosok könnyebben juthatnak támogatásokhoz, találhatnak kivitelezőket, és felügyelhetik a projekteket.

A belgiumi PajoPower Klimaatpunt alapítványa a helyi tartományi kormánnyal együttműködve egy energiatakarékossági kampányban vett részt. A szervezet felújítási szakértője egy auditot követően felújítási tervvel és helyi kivitelezők ajánlásával segíti az érdeklődő lakosokat. A tartomány pedig az általa nyújtott támogatásokkal a meghozott döntések (pl. szigetelés) gyakorlati megvalósulását segíti. A megújulóenergia-szövetkezetek európai ernyőszervezete, a REScoop számos ilyen hasonló kezdeményezést támogat.

EnergyID

A belga kezdeményezés egy olyan szoftvert kínál, amely lehetővé teszi a háztartások energetikai elemzését. Az energiaszemélyi lényege, hogy

a tulajdonosok egy platformon keresztül közvetlenül követni tudják energiatermelésüket és -fogyasztásukat nemcsak gázra és áramra, hanem vízre vagy a személyautózáshoz használt energiára vonatkozóan is.

Amennyiben egy energiaszövetkezet adaptálja a szoftvert (ahogyan tette ezt például a belga Ecopower a maga több mint 50 ezer tagjával), létrejön egy közös adatbázis, amelyben a tagok hozzáférnek a többiek energiagazdálkodási adataihoz, így azon felül, hogy a háztartások egyesével jobban rálátnak a saját fogyasztási mintáikra, egymáséból is tanulhatnak.

A statisztikai adatok 11,42%-os fogyasztáscsökkenést mutattak az átlagos Ecopower-felhasználóknál a szolgáltatás bevezetése után.

Szomszédsági közösségek

Amennyiben nem vagyunk sem energiaszövetkezet, sem más közösségi energia kezdeményezés tagjai, de tenni szeretnék épületeink energiahatékonyságáért, a beruházás költségeit közösségi finanszírozás útján is előteremthetjük. Ha a szomszédság tagjai saját, kisebb összegű megtakarításaikból egy közös pénzügyi alapot hoznak létre, abból – közös megegyezés szerint – kedvezményes közösségi hitelek útján finanszírozni tudják a kisebb-nagyobb energiahatékonysági beruházásaikat.

A spanyolországi Winkomun ingyenes platformja az effajta együttműködési struktúrák, a közösségi alapok és hitelkonstrukciók létrehozását, az együttműködés üzemeltetését, valamint a közösségi adottságokhoz, igényekhez való igazítását segíti. A katalán Ecoserveis pedig egy projekt keretében az energiaszegénység által érintett közösségeknél alakított ki egy hasonló modellt.

Apró lépésekkel, de itthon is elindult valami – hazai példák

Energiahatékony Wekerle, Budapest XIX. kerület

A kispesti kezdeményezés a Wekerletelep rossz hatékonyságú épületeinek felújítását tűzte ki céljául. Miután a városrész többszázéves házai műemlékvédelem alatt állnak, az energetikai korszerűsítés eleinte számos akadályba ütközött, azonban a hatóságokkal való egyeztetések során szerencsére sikerült letisztázni ennek feltételeit.

A helyi együttműködés keretében 16 család egy hőkamerába is beruházott, amelyet bárki kikölcsönözhet, és saját lakásának adottságait ellenőrizheti. A bérlésből befolyt összeget pedig egy gallyaprítóba és egy ablakszigetelőgépbe fektették, amely szintén a Wekerletelep házainak energetikai korszerűsítését szolgálja.

Kazán Közösségi Ház, Budapest VIII. kerület

A Transzformátor Közösségi Energia Központ által is facilitált kezdeményezés egy szintén kiemelkedő példa a közösség kezdeményezések erejére. A 2022-es energiaválság miatt a helyi bérlő Transzformátor és a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért (SZAKI) létrehoztak egy energiaügyi munkacsoport, amely főként energiahatékonysági beruházásokra és a bérlői energiatudatosság növelésére, valamint számos szolidáris, a bérlő szervezetek számára kedvezőbb pénzügyi megoldásra (pl. csúsztatott befizetés, szolidaritási alap) összpontosított.

Ennek keretében számos olyan kisebb fejlesztés valósult meg (tetőszigetelés, nyílászáró-javítás, fűtésrendszer optimalizálása), amelynek köszönhetően a következő évre 50%-os megtakarítást tudtak elérni.

A kezdeményezés következő lépése, hogy az idén januárban a tetőn működésbe helyezett napelem révén befolyt összegből egy energiahatékonysági alapot hozzanak létre, amiből finanszírozni tudják a rossz adottságú épület teljes körű felújítását.

Közösségben egyszerűbb, csak meg kell(ene) tanulnunk együttműködni

Ahhoz, hogy az épületállományunkat klímabarát irányba formáljuk és ezzel nem mellesleg pénzt spóroljunk, elengedhetetlenül fontos, hogy együttműködjünk, és közösen lépjünk fel az energiahatékonyság terén. A közösségi felújítások nem csupán a környezetvédelem szempontjából kritikusak, hanem a társadalmi összetartozás és gazdasági előnyök tekintetében is jelentős lehetőségeket rejtenek.

Hazánk épületállományának jelentős része elavult és energiaigényes, ezek korszerűsítéséhez, valamint a klímacélok eléréséhez fontos lenne a felújítások ütemének felgyorsítása. Bár a szükséges finanszírozás gyakran hiányzik, és az állami támogatások nem mindig nyújtanak megfelelő segítséget, a közösségek képesek lehetnek saját erejükből is cselekedni. Cikkünkben említett európai és hazai példák azt mutatják, hogy a közösségi kezdeményezések nemcsak lehetségesek, hanem hatékonyak is az energiahatékonysági célkitűzések elérésében.

Ha elhatározzuk magunkat a felújítás mellett, és úgy érezzük, hogy a hivatalos támogatások nem elegendőek vagy nem elérhetőek számunkra, érdemes megfontolni a közösségi megoldásokat.

A közösségi felújítások nemcsak pénzt takaríthatnak meg, hanem erősíthetik a közösségi kötelékeket is.

Fontos azonban, hogy a kezdeményezést alaposan megtervezzük, és minden érintett fél bevonásával, párbeszédben valósítsuk meg. Csak így lehetünk sikeresek a közösségi energiahatékonysági felújítások terén, és csak így léphetünk közelebb a fenntartható jövőhöz.

Illusztráció: Lantos Réka

Térképezzük fel a közvetlen környezetünkben felmerülő igényeket, és kezdjük meg a kölcsönös eszmecserét!

Borítókép és illusztrációk: Lantos Réka

Forrás: https://masfelfok.hu/2024/04/25/europa-leggyorsabban-melegedo-kontinens-megsem-prioritas-kornyezet-klimavedelem-europai-unio/

Oldal Tetejére