Zalaszentgrót nem él az erdőirtó iránymutatásokkal, erre kérik az erdőgazdálkodókat is

„Zalaszentgrót városánál fontos szerepet tölt be a fenntarthatóság, a környezet értékek megóvása és a természetvédelem. Ezért Zalaszentgrót városa nem fog élni az augusztus 5-én életbe lépő erdőirtó kormányrendeletben megfogalmazott iránymutatásokkal és erre kérjük az erdőgazdálkodókat, erdőbirtokosokat is” – írja Facebook-oldalán Baracskai József, a település polgármestere.

Hozzáteszi, „folyamatosan szembesülünk olyan újabb és újabb szabályozásokkal, amelyek nem csupán a hétköznapi megélhetésünket nehezítik meg, de a klímaválsággal összefüggő problémák megoldása helyett annak akarva-akaratlan (vagy leginkább figyelmet nélkülöző) akadályozását eredményezik.”

Az augusztus 5.-én életbe lépő kormányrendelet (Magyar Közlöny 131. számában (2022. augusztus 4.) megjelent a Kormány 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelete: https://magyarkozlony.hu/…/7c6944e3c1bd65e6…/megtekintes) értelmében most a fakitermelés rendkívüli gyorsítását rendelte el a kormány.

https://www.facebook.com/jozsef.baracskai/posts/10217381278682710

„Ezt a legújabb kormányrendeletet többek között a rezsicsökkentés egyik napról a másikra történt, átgondolatlan megszüntetése (kivezetése) következtében kialakult energiaáremelkedés miatt hozták meg. Mivel a hatalmas áremelkedés miatt a lakosság jelentős része a fatüzeléses fűtési technikákat szeretné előnyben részesíteni a villamos energia és a gáz helyett (illetve azt kiegészítendő), így az ország tüzifakészlete szinte az egyik napról a másikra kifogyott. A megnövekedett igényeket (megtartva a lakosság eddigi fogyasztási szintjét) a jelenlegi fakitermelés nem tudja kiszolgálni, így a kormány a kicsit sem környezetbarát fakitermelés drasztikus növelése mellett voksolt” – hangsúlyozza a politikus.

Oldal Tetejére